De dagen worden korter en de nachten langer. De wintertijd is ingegaan, en hoewel volwassenen zich kunnen aanpassen aan het verzetten van de klok, kan dit voor onze kinderen een bron van onrust zijn. Het ouderschap is best zwaar maar, het ingaan van de wintertijd kan voor kinderen en ouders een uitdaging zijn, omdat het veranderingen in slaappatronen en dagelijkse routines en daardoor stress met zich meebrengt. Als ouder is het natuurlijk om je bezorgd te maken over hoe deze verandering de routines en humeur van je kind beïnvloedt. Maar ook die van jou want, als je kinderen onrustig slapen, dan doe jij dat ook. Extra belangrijk dan ook om in de wintertijd jouw eigen batterij op te laden. Misschien ontkom je aan de drukke feestdagen periode en ga je even relaxed met je kinderen op vakantie? In deze blog geef ik je enkele intuïtieve benaderingen om jou en je kind(eren) te helpen deze overgang soepeler te laten doorstaan.
1. Luister Actief naar Je Kind
Luister naar wat je kind je probeert te vertellen als het niet kan slapen. Soms kunnen kinderen hun zorgen niet goed onder woorden brengen, dus let op hun gedrag, lichaamstaal en emoties. Door actief te luisteren, kun je beter begrijpen wat ze nodig hebben om zich veilig en kalm te voelen. Vind je het lastig om te zien wat je kind jou probeert te vertellen? In de online training: Hoe luistert mijn kind weer leer jij hoe jij achter de spiegelboodschap van het gedrag van jouw kind komt zodat, je kind weer gaat luisteren.
2. Wees Flexibel met de Routine
Elk kind is anders, dus er is geen one-size-fits-all aanpak voor routines. Gebruik je intuïtie om te bepalen wanneer het het beste moment is om bepaalde activiteiten te doen, zoals het avondeten, badtijd en bedtijd. Als je merkt dat je kind meer tijd nodig heeft om te ontspannen, wees dan flexibel en pas de routine aan om aan hun behoeften te voldoen. Eigenlijk is dit niet alleen voor de overgang van de wintertijd maar is het altijd goed om de routines wat los te laten en te kijken wat op dat moment het beste is voor je kind.
3. Gebruik Ontspanningstechnieken
Leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, zachte massages of kalmerende verhalen vertellen. Deze technieken kunnen je kind helpen om te ontspannen en tot rust te komen, hoewel dit hele goede bed rituelen zijn, kunnen deze vooral helpen als ze zich onrustig voelen door de veranderingen in de wintertijd. Door te ontspannen kom je gemakkelijker bij jouw intuïtie zodat, jij jouw kindje beter aanvoelt en zelf lekkerder in je vel zit. Intuïtief ouderschap zorgt voor rust in jezelf en bij je kind.
4. Zorg voor Je Eigen Emotionele Welzijn:
Als ouder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je gestrest of angstig bent door de overgang naar de wintertijd, kunnen kinderen deze emoties oppikken. Gebruik je intuïtie om te herkennen wanneer je rust nodig hebt. Neem even de tijd voor jezelf om te ontspannen, te ademen of een korte pauze te nemen. Een ontspannen ouder kan een kalme sfeer in huis creëren. Maak je dus niet te druk over de omschakeling naar de wintertijd en geef jezelf wat jij nodig hebt.
In deze periode van verandering is het belangrijk om te onthouden dat elke familie uniek is. Vertrouw op je intuïtie als ouder; je kent je kinderen het beste. Wees geduldig, empathisch en geef jezelf toestemming om niet alles perfect te doen. Door samen door deze overgang te navigeren met liefde en begrip, kunnen jij en je kinderen deze donkere dagen met veerkracht en rust tegemoet treden. De online training: hoe luistert mijn kind weer is een aanrader voor als jij niet alleen tijdens de overgang naar de wintertijd rust wilt maar blijvend goed wil slapen
0 Reacties