Home » opvoeding en ouderschap » Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd
rust en stabiliteit bij kinderen in de wintertijd

Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd

door | 30 okt, 2023 | opvoeding en ouderschap, Tijdsmanagement voor gezinnen, Zelfzorg voor ouders

De dagen worden korter en de nachten langer. De wintertijd is ingegaan, en hoewel volwassenen zich kunnen aanpassen aan het verzetten van de klok, kan dit voor onze kinderen een bron van onrust zijn. Het ouderschap is best zwaar maar, het ingaan van de wintertijd kan voor kinderen en ouders een uitdaging zijn, omdat het veranderingen in slaappatronen en dagelijkse routines en daardoor stress met zich meebrengt.  Als ouder is het natuurlijk om je bezorgd te maken over hoe deze verandering de routines en humeur van je kind beïnvloedt. Maar ook die van jou want, als je kinderen onrustig slapen, dan doe jij dat ook. Extra belangrijk dan ook om in de wintertijd jouw eigen batterij op te laden. Misschien ontkom je aan de drukke feestdagen periode en ga je even relaxed met je kinderen op vakantie?  In deze blog geef ik je enkele intuïtieve benaderingen om jou en je kind(eren) te helpen deze overgang soepeler te laten doorstaan.

1.  Luister Actief naar Je Kind

Luister naar wat je kind je probeert te vertellen als het niet kan slapen. Soms kunnen kinderen hun zorgen niet goed onder woorden brengen, dus let op hun gedrag, lichaamstaal en emoties. Door actief te luisteren, kun je beter begrijpen wat ze nodig hebben om zich veilig en kalm te voelen. Vind je het lastig om te zien wat je kind jou probeert te vertellen? In de online training: Hoe luistert mijn kind weer leer jij hoe jij achter de spiegelboodschap van het gedrag van jouw kind komt zodat, je kind weer gaat luisteren.

2.  Wees Flexibel met de Routine

Elk kind is anders, dus er is geen one-size-fits-all aanpak voor routines. Gebruik je intuïtie om te bepalen wanneer het het beste moment is om bepaalde activiteiten te doen, zoals het avondeten, badtijd en bedtijd. Als je merkt dat je kind meer tijd nodig heeft om te ontspannen, wees dan flexibel en pas de routine aan om aan hun behoeften te voldoen. Eigenlijk is dit niet alleen voor de overgang van de wintertijd maar is het altijd goed om de routines wat los te laten en te kijken wat op dat moment het beste is voor je kind.

3. Gebruik Ontspanningstechnieken

Leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, zachte massages of kalmerende verhalen vertellen. Deze technieken kunnen je kind helpen om te ontspannen en tot rust te komen, hoewel dit hele goede bed rituelen zijn, kunnen deze vooral helpen als ze zich onrustig voelen door de veranderingen in de wintertijd. Door te ontspannen kom je gemakkelijker bij jouw intuïtie zodat, jij jouw kindje beter aanvoelt en zelf lekkerder in je vel zit. Intuïtief ouderschap zorgt voor rust in jezelf en bij je kind.

4. Zorg voor Je Eigen Emotionele Welzijn:

Als ouder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je gestrest of angstig bent door de overgang naar de wintertijd, kunnen kinderen deze emoties oppikken. Gebruik je intuïtie om te herkennen wanneer je rust nodig hebt. Neem even de tijd voor jezelf om te ontspannen, te ademen of een korte pauze te nemen. Een ontspannen ouder kan een kalme sfeer in huis creëren. Maak je dus niet te druk over de omschakeling naar de wintertijd en geef jezelf wat jij nodig hebt.

In deze periode van verandering is het belangrijk om te onthouden dat elke familie uniek is. Vertrouw op je intuïtie als ouder; je kent je kinderen het beste. Wees geduldig, empathisch en geef jezelf toestemming om niet alles perfect te doen. Door samen door deze overgang te navigeren met liefde en begrip, kunnen jij en je kinderen deze donkere dagen met veerkracht en rust tegemoet treden. De online training: hoe luistert mijn kind weer is een aanrader voor  als jij niet alleen tijdens de overgang naar de wintertijd rust wilt maar blijvend goed wil slapen

 

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe creëer je ruimte voor zelfzorg als je zoveel ‘moet’?
Heel veel ouders hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor zelfzorg omdat er nou eenmaal heel veel ‘moet’ gebeuren op een dag. Je werk en gezin hebben geen tijd om op jou te wachten als jij even iets voor jezelf wilt doen. Je kan voor je gevoel helemaal niet zelf bepalen wat je doet, wanneer en hoe je het doet. Zoals het dagelijkse ritueel, kinderen verzorgen, naar school brengen, eten koken, huishouden etc. Dat ‘moet’ gewoon gebeuren, het huishouden en je kinderen nemen voor je gevoel alle tijd in beslag, waar moet je überhaupt de tijd en ruimte voor jezelf vandaan halen om iets voor jezelf te doen? 

lees verder
Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg

Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg

In de blog “Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg” ontdek je hoe jij als moeder zelfzorg kan pakken door je intuïtie te volgen. De blog benadrukt het belang van luisteren naar je innerlijke stem, het stellen van duidelijke grenzen en het omarmen van momenten van stilte. Ook wordt besproken hoe het vertrouwen op het ouderlijk instinct en het zoeken naar gemeenschap en ondersteuning cruciale stappen zijn naar zelfzorg. Door intuïtie als leidraad te nemen, krijg jij als moeder een evenwichtiger, gelukkiger leven, waarin jijzelf maar ook je gezin gelukkiger van worden. #Moederschap #Zelfzorg #Intuïtie

lees verder
Het geheim voor een sterke band met je kind

Het geheim voor een sterke band met je kind

Authentiek ouderschap benadrukt het belang van een oprechte verbinding tussen ouder en kind. Het legt de nadruk op eerlijke communicatie, empathie, wederzijds respect en het aanmoedigen van zelfexpressie. Een authentieke ouder is zich bewust van zijn of haar eigen emoties, toont begrip voor de emoties van het kind en stimuleert een gezonde, open relatie. Deze verbinding leidt tot emotionele veerkracht, zelfvertrouwen en een diepgaande, liefdevolle band tussen ouder en kind.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin