Home » Zelfzorg voor ouders » Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg
Zelfzorg voor moeders

Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg

door | 4 okt, 2023 | Zelfzorg voor ouders

In de veeleisende wereld van het moederschap kan zelfzorg een uitdaging zijn. Vaak denken we als het goed gaat met mijn kind, gaat het ook goed met mij. Maar kinderen zijn jouw spiegel en voelen precies aan als het niet goed gaat met jou. Kijk je in deze spiegel, dan heb je een levenslange goede band met je kind. Kijk je niet in deze spiegel, dan zal je kind je uitdagen hiertoe door negatieve aandacht te gaan vragen door ‘lastig’ gedrag te vertonen door o.a het niet willen luisteren. Hierdoor wordt het voor jou een nog grotere uitdaging om rust te vinden en tijd voor jezelf te nemen. Belangrijk is dus om goed voor jezelf te zorgen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Hoe kun je jezelf op de eerste plaats zetten te midden van de verantwoordelijkheden die je hebt als moeder? En wat is de rol van intuïtie in dit proces?

1. Luister naar je Lichaam en je innerlijke stem

Als moeder heb je een natuurlijk instinct, jouw intuïtie, een innerlijke gids die je vaak vertelt wat het beste is voor jou en je gezin. Deze intuïtie kan je helpen bij het nemen van beslissingen over zelfzorg. Luister naar je lichaam en geef gehoor aan de signalen die je lichaam en je intuïtie jouw geeft. Heb je behoefte aan rust maar stoort je kind je steeds tijdens je me-time moment, wees duidelijk hierin wat jij nu nodig hebt.  Zelfzorg is een proces waarbij je mag luisteren naar jouw lichaam. Als je moe bent, rust dan uit. Als je honger hebt, eet dan. Jouw lijf gaat vanzelf protesteren in de vorm van klachten als je niet luistert naar de signalen die jouw intuïtie al die tijd al geeft.  Luisteren naar je lijf en intuïtie helpt niet alleen om fysiek gezond te blijven, maar ook om emotioneel in balans te blijven en het maakt het ouderschap een stuk gemakkelijker.

2. Stel Grenzen

Intuïtie kan je ook leiden bij het stellen van grenzen. Leer ‘nee’ zeggen wanneer jij moe bent en je batterij weer wilt opladen omdat, je te veel hooi op je vork hebt. Jouw intuïtie helpt je met het goed voor jezelf zorgen en vertelt je wanneer het tijd is om me time te nemen ondanks je drukke gezinsleven doordat, je mag concentreren op je eigen welzijn. Voor je kind mag je ook een grens stellen dat je dan niet beschikbaar bent anders gaat je kind aandacht vragen tijdens jouw me time moment. Respecteer deze innerlijke signalen. Vertrouw op je intuïtie, wees niet bang om grenzen te stellen, of het nu gaat om werkverzoeken, sociale verplichtingen of zelfs familieaangelegenheden. Je intuïtie kan je vertellen wanneer genoeg echt genoeg is. Grenzen kunnen stellen is in het ouderschap heel belangrijk en zorgt er ook voor dat jouw kind beter naar je gaat luisteren. In de online training: Hoe luistert mijn kind weer leer je hoe je dit kunt doen.

3. Maak Tijd voor Stilte

Intuïtie wordt vaak het beste gehoord in stilte. Neem regelmatig de tijd voor meditatie, mindfulness of gewoon rustige momenten waarin je je gedachten tot rust laat komen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Dit helpt je om je innerlijke stem duidelijker te horen en te begrijpen wat je werkelijk nodig hebt.

4. Volg je Passies

Je intuïtie kan je helpen ontdekken wat je echt gelukkig maakt. Soms lijkt het alsof je kind met zijn sterke eigen wil de regie in huis heeft maar, wat wil jij? Volg je passies en interesses, zelfs als ze niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan je rol als moeder. Het najagen van wat je vreugde brengt, versterkt je gevoel van zelf en vervulling. Om bij je passie te komen is rust en stilte in je hoofd nodig, van daaruit krijg je ook meer verbinding met je kind en zal die beter gaan luisteren. Leer hoe dat werkt in de online training: Hoe luistert mijn kind weer

5. Vertrouw op je moeder Instinct

Vaak wordt gezegd dat moeders een sterk moeder instinct hebben. Vertrouw op dit ouderlijke instinct bij het nemen van beslissingen over de opvoeding van je kinderen. Je intuïtie als moeder is waardevol. Je kent je kinderen het beste, en je intuïtie zal je de weg wijzen in het maken van keuzes die in lijn zijn met hun welzijn.

6. Zoek Ondersteuning

Soms kan het moeilijk zijn om je eigen behoeften te herkennen, vooral als je constant bezig bent met de zorg voor anderen. Zoek steun bij vrienden, familie of een coach. Praat over je gevoelens en laat anderen je helpen inzien wat je nodig hebt. Wil je liever praten met iemand die verder van je af staat, geen oordeel heeft en tips en inzichten ontvangen over hoe jij als moeder kunt gaan luisteren naar jouw intuïtie, plan dan een GRATIS spiegelgesprek in.

Conclusie

Het koesteren van je intuïtie en luisteren naar je eigen behoeften zijn essentiële stappen naar zelfzorg voor moeders. Het vergt bewustzijn, oefening en soms hulp van anderen, maar het is een reis die de moeite waard is. Door naar je intuïtie te luisteren en tijd te maken voor jezelf, kun je niet alleen een betere moeder zijn, maar wordt jij maar ook je kind gelukkiger. Wil je hier mee aan de slag dan kan dat middels de online training: hoe luistert mijn kind weer. 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

Ga je (nog) op vakantie? Lucky you! Jij hebt de rust hard nodig want, de zorg voor jouw gezin vragen veel aandacht van jou. Alles draait voor je gevoel om je kind(eren), je komt nauwelijks toe aan jezelf. In de vakantie heb je iets meer lucht en ruimte en kan je weer even bijtanken. Ook al zorgt bij veel moeders de voorbereidingen van de vakantie al voor veel stress. Hoe zorg je ervoor dat jij relaxed op vakantie gaat, er echt van geniet en ook de rust van jouw vakantie ook vasthoud straks weer in jouw dagelijks leven?

lees verder
Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Als moeder is een kostbaar momentje van me-time soms lastig te vinden in de drukte die het ouderschap met zich meebrengt. Maar wat nou als je eindelijk jouw rust moment hebt gevonden maar, jouw kind vraagt dan alsnog de hele tijd aandacht van jou? Kun je nog niet genieten van die Netflix serie, jouw boek of wat dan ook. Het lijkt er wel op alsof je kind het erom doet en jouw geen me-time moment gunt. Hoe ga je hiermee om zonder boos te worden en zorg je ervoor dat jij alsnog kunt genieten van jouw me-time moment? In deze blog duiken we in de redenen achter dit gedrag, en delen we enkele praktische tips om voortaan ongestoord te kunnen genieten van jouw me-time moment.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin