Home » opvoeding en ouderschap » Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten
je kind loslaten is moeilijk

Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten

door | 13 mei, 2024 | opvoeding en ouderschap

Daar gaat ze hoor, vol trots en blij dat ze vandaag eindelijk écht naar de basisschool mag. Waar ik oprecht zelf ook blij voor haar ben merk ik dat het stukje loslaten en de overgang naar deze fase toch meer met mij doet dan ik dacht…Het zorgen en het moederschap, waar ik voor mijn gevoel voor in de wieg ben gelegd mag ik een stuk van loslaten. En ergens doet dat pijn maar ik voel ook al enige tijd dat ik groei naar dit moment, de tijd waar ik ook naar uit kijk om meer tijd voor mijzelf, samen met mijn partner en bedrijf te hebben. Alleen mis ik nu al die kleine gezellige kletskous thuis. Het liefste wil je je kind zo lang mogelijk bij je houden maar je weet dat het hoort bij de ontwikkeling om je kind los te laten. Ergens is het gezond om je kind los te laten maar, Hoe kan je als ouder het beste omgaan als je het lastig vindt om je kind los te laten?

Een nieuwe fase in het ouderschap breekt aan

Het voelt alsof er een nieuwe wereld aan mijn voeten ligt en ik weer voor de keuze sta hoe ik mijn vrij gekomen eigen tijd mag gaan invullen. Er is weer wat rust thuis gekomen en het is tijd om als ouder weer goed voor jezelf te zorgen. Diep van binnen weet en voel ik wat ik te doen heb op deze wereld. En dat weet jij ook want, eindelijk heb je dan die extra vrije tijd voor jezelf waar je zo lang behoefte aan had. Je bent weer helemaal vrij om je eigen tijd in te gaan delen zolang je kind op school zit. En dat maakt het misschien ook wel lastig want, wat ga je met al die extra vrije tijd doen? Waar het eerder vanzelfsprekend was dat je er voor je kind was en kon zorgen, ben je nu ineens op jezelf aangewezen. Je mag meer jouw leven gaan leiden, het ouderschap meer loslaten en ruimte geven aan jezelf. Een nieuwe fase in het ouderschap breekt voor je aan. Maar voordat jij je stort op deze nieuwe fase in het ouderschap en echt kan gaan kiezen hoe jij jouw vrije tijd gaat invullen heb je eerst nog wat anders te doen om je kind met een gerust hart los te laten.

Hoe kom je los van je kind?

Ineens is het dus zover, het moment dat jij jouw kind wat meer moet loslaten. Het moment waar je al een tijdje tegenop ziet is dan zover en dat loslaten van je kind is ook gewoon moeilijk. Maar waarom is het zo lastig om je kind los te laten? En wat kan jij doen als je het lastig vindt om jouw kind los te laten? Er zijn genoeg praktische tips die helpen om je kind los te laten maar, het loslaten zegt namelijk van alles over jou als ouder want, waarom vind jij dit zo lastig? Om echt jouw kind de ruimte te gaan geven in zijn of haar ontwikkelproces, mag jij eerst zelf door jouw loslaat proces. Want wat doet het met jou dat jij jouw kind wat meer mag gaan loslaten? Welke gedachten roept het op en wat voel je in je lijf? Dit zegt een heleboel over waar jij staat in jouw eigen leven en in het ouderschap. Je mag echt even gaan voelen wat dit alles met jou doet , en laat die tranen maar komen want ergens is het ook een stukje afscheid nemen van een fijne tijd samen. Maar weet dat er weer mooie nieuwe dingen voor terug komen, door je kind los te laten komt er meer tijd voor jezelf. Om deze extra vrije tijd in te gaan vullen op een manier waar jij echt blij van word mag jij dus eerst gaan voelen wat het loslaten met jou doet. Want waarom heb jij zoveel moeite om jouw kind los te laten? Er gebeurd iets in jou wat ruimte mag gaan krijgen, iets wat aandacht vraagt en waar jij mee mag bezig zijn juist nu jij meer tijd krijgt voor jezelf. Het is tijd om te kiezen voor jouw eigen geluk. Vind je het lastig om echt te voelen waarom jij het loslaten van je kind zo moeilijk vind? Een GRATIS spiegelgesprek geeft jouw helderheid en praktische tips over hoe jij jouw kind makkelijker kunt los laten en voldoening gaat vinden in jouw vrij gekomen tijd.

Een kruispunt in het ouderschap en jouw leven

Vaak zie ik bij ouders die het lastig vinden om hun kind los te laten zichzelf als het ware verschuilen achter hun kind. Ouders die zoveel liefde geven aan hun kind en opgaan in het zorgen, zichzelf soms even helemaal vergeten. En nu ineens valt dat allemaal weg en mag jij dus zelf gaan kiezen wat jij wilt gaan doen. En daar zit ie in, de kracht van keuze want, wat ga jij met deze tijd doen en hoe ga jij voor jezelf zorgen? Je komt jezelf hierin tegen doordat je het eigenlijk (nog) niet weet of misschien wel weet maar niet durft. Lieve ouder, het is NU tijd voor jou. Jij mag ook jouw wensen en verlangens volgen en het leven gaan leiden waar jij gelukkig van wordt. Je staat op een kruispunt in jouw leven en kan nu alle kanten op. Je dient alleen nog even te kiezen welke afslag jij neemt.

Je kind loslaten als onderdeel van jouw groeiproces als ouder

Besef je goed dat jouw lijntje met jouw kind altijd blijft, jullie zijn energetisch met elkaar verbonden en hebben een levenslange band samen met jouw kind. Het is aan jou als ouder om deze band goed te houden. Daarvoor dien jij ook naar jouw eigen proces en rol als ouder te gaan kijken. Is loslaten bijvoorbeeld van jouw altijd al een uitdaging geweest? Hoe meer jij je verzet hiertegen of in gaat praten op je kind of je kind vanuit jouw angst toch probeert bij je te houden krijg je juist problemen in de band met je kind. Je kind wilt bijvoorbeeld niet dat je weggaat als je ze afzet bij school of je krijgt een grote mond van je puber als je je ergens mee bemoeit. De dingen waar jij tegenaan loopt tijdens het ouderschap is een kans voor jou om als ouder te groeien en zelf jouw leven leuker te maken. Het loslaten van jouw kind vraagt om een andere manier van begeleiden in het ouderschap: niet loslaten maar anders vasthouden

Hoe besteed jij jouw extra vrije tijd als ouder?

Waar ik nu nog even door een proces van loslaten mag gaan en de nodige tranen mag laten vloeien, mag jij jezelf daarna gereed gaan maken om meer op eigen benen te gaan staan. Het is nu jouw tijd en ga doen wat je altijd al wilde doen. Want ook al heb je het nu even moeilijk om je kind los te laten en  gaat het even niet zoals je wilt in jouw leven. Je hebt altijd een keuze hoe jij hiermee om gaat en wat je nu gaat doen. Vertrouw op jezelf, voel wat dit met je doet en luister naar je intuïtie. Jouw intuïtie weet altijd de weg en ik help je er graag bij om deze weg voor je vrij te maken en al die beren van de weg te halen zodat jij voluit kunt genieten van jouw eigen leven en tijd met jouw mooie gezin❤️Een GRATIS spiegelgesprek helpt jou om een impuls te geven en geef ik je praktische tips om meer rust en voldoening te halen uit deze nieuwe fase van het ouderschap en jouw leven.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Help, mijn kind heeft een eigen wil. Hoe ga ik daarmee om?

Help, mijn kind heeft een eigen wil. Hoe ga ik daarmee om?

Deze blog benadrukt dat een eigen wil bij een kind een teken is van gezonde ontwikkeling. Het artikel moedigt ouders aan om de eigen wil van je kind te omarmen, terwijl je ook duidelijke grenzen stelt, wat resulteert in positieve groei en ontwikkeling.
Deze blog biedt voorbeelden van situaties waarin een kind een sterke wil toont, en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Het laat zien dat het gedrag van het kind een spiegel kan zijn voor je eigen overtuigingen, angsten en verlangens. Het artikel moedigt ouders aan om bewust te zijn van hun eigen emoties en reacties, wat kan leiden tot persoonlijke groei en een diepere ouder-kindrelatie.

lees verder
Hoe kinderen de spiegels van ouders Zijn

Hoe kinderen de spiegels van ouders Zijn

Kinderen fungeren vaak als spiegels van hun ouders, zowel op emotioneel gebied als in hun gedrag. Deze blog onderzoekt waarom dit gebeurt en benadrukt het belang van zelfreflectie bij ouders. Door bewust te zijn van hun eigen emoties en gedrag, kunnen ouders een positieve ouder-kindrelatie bevorderen, de communicatie verbeteren en empathie tonen. Het model staan voor zelfreflectie biedt ook waardevolle lessen aan kinderen, waardoor ze leren om op een gezonde manier met emoties en uitdagingen om te gaan. Dit is een reis van wederzijds begrip en groei waar het hele gezin van kan profiteren. Wil je eens in de spiegel van jouw kind kijken? Dan is de online training: Hoe luistert mijn kind weer iets voor jou.

lees verder
Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Als moeder is een kostbaar momentje van me-time soms lastig te vinden in de drukte die het ouderschap met zich meebrengt. Maar wat nou als je eindelijk jouw rust moment hebt gevonden maar, jouw kind vraagt dan alsnog de hele tijd aandacht van jou? Kun je nog niet genieten van die Netflix serie, jouw boek of wat dan ook. Het lijkt er wel op alsof je kind het erom doet en jouw geen me-time moment gunt. Hoe ga je hiermee om zonder boos te worden en zorg je ervoor dat jij alsnog kunt genieten van jouw me-time moment? In deze blog duiken we in de redenen achter dit gedrag, en delen we enkele praktische tips om voortaan ongestoord te kunnen genieten van jouw me-time moment.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin