Home » ouderschap » Stappenplan om als ouder de opvoeddruk vanuit de maatschappij te verlagen

Stappenplan om als ouder de opvoeddruk vanuit de maatschappij te verlagen

door | 8 mrt, 2024 | ouderschap

Ouderschap gaat vaak samen met een onzichtbare last, een last die wordt gecreëerd door de verwachtingen van de maatschappij, het vergelijken met andere ouders en de drang om aan een onrealistisch ideaalbeeld te voldoen. Dit kan resulteren in een overweldigend gevoel van druk, waardoor jij als ouder soms het belangrijkste aspect van de opvoeding uit het oog verliest: hun intuïtie. Hoe kan jij als ouder de druk die de maatschappij jou oplegt verlagen zodat jij meer rust en focus in jezelf en je gezin hebt?

De druk op ouders door verwachtingen van de maatschappij

Het lijkt wel of de maatschappij bepaald wat het betekent om een ‘goede ouder’ te zijn – een norm die vaak onrealistisch en voor ouders beklemmend is. Het legt je als ouder een bepaalde opvoeddruk op waardoor het ouderschap juist stress geeft in plaats van dat je ontspannen geniet van deze bijzondere periode. Blijf door al deze stress nog maar een leuke moeder. Laten we middels een herkenbaar voorbeeld gaan kijken hoe jij als ouder deze opvoeddruk voor jezelf kunt verminderen.

Het Verhaal van Emily: Een Herkenbaar Voorbeeld

Neem bijvoorbeeld Emily, een liefhebbende moeder van twee jonge kinderen. Ze had het gevoel dat ze constant werd beoordeeld door andere ouders op het schoolplein, op sociale media en zelfs in haar eigen vriendenkring. De constante stroom van adviezen en oordelen over de ‘juiste’ manier van opvoeden leek Emily te overspoelen. Ze had het gevoel dat het nooit goed genoeg was en dat ze altijd haar kinderen tekort deed. 

Op een dag, tijdens een speelafspraak, merkte Emily dat ze zichzelf vergeleek met de andere ouders. Ze voelde de druk om haar kinderen bij elke activiteit te betrekken, hun schema’s te vullen met buitenschoolse activiteiten en altijd een glimlach op haar gezicht te hebben, zelfs als ze vanbinnen uitgeput was. Ze zag dit elke ouder doen en zij leken energie genoeg te hebben ondanks hun drukke gezinsleven en hadden leuke gezellige kinderen. Bij haar thuis was het elke dag een strijd en vroegen de kinderen steeds negatieve aandacht. Ze probeerde steeds meer het gedrag van andere ouders te kopiëren. Hoe meer ze haar best ging doen om alles goed te doen, hoe vermoeider Emily werd. Alle ‘goedbedoelde tips en adviezen’ van andere ouders leken niet te werken en ook Google had geen antwoord op haar vragen. Hoe kon Emily weer de rust in zichzelf en het gezin terug vinden en ervoor zorgen dat de kinderen weer gaan luisteren? 

De Innerlijke Strijd van veel ouders

Hoewel Emily diep van binnen intuïtief wel voelde dat dit niet haar manier was, voelde ze zich gevangen in de verwachtingen van anderen. Ze begon te twijfelen aan haar eigen kunnen, ondanks dat haar hart haar vertelde dat ze meer me- time nodig had zodat ze meer rust ervaarde om zo meer geduld te hebben voor de kinderen, plande ze juist de agenda van haar en de kinderen overvol waardoor er geen tijd en ruimte voor haarzelfover bleef in het drukke gezinsleven. De druk om een ‘perfecte ouder’ te zijn, zoals voorgeschreven door de maatschappelijke normen, bracht haar in een innerlijke strijd.

De weg naar innerlijke rust als ouder

Wat als we allemaal als ouder besluiten om de verwachtingen van anderen los te laten en in plaats daarvan te luisteren naar onze eigen innerlijke wijsheid? In het erkennen van de druk die op onze schouders rust, kunnen we de weg vrijmaken voor een ouderschap gebaseerd op zelfacceptatie en intuïtie. Durf als ouder bewust te kiezen naar welke stemmen jij in je hoofd wel of niet naar luistert. Dat je verwachtingen van anderen los mag laten, het niet perse hoeft zoals het ‘hoort’ of denkt dat het opvoeden moet maar het ouderschap vorm geeft op jouw eigen manier. Door te luisteren naar jouw intuitie vind jij jouw eigen manier van opvoeden waardoor je de verwachtingen van de maatschappij los kunt laten. Hiervoor in de plaats komt een innerlijke rust, kinderen die luisteren waardoor het ouderschap een stuk leuker en gemakkelijk zult zijn.

De stappen naar innerlijke rust als ouder: luisteren naar je intuïtie

Het is tijd om bewust te kiezen voor zelfacceptatie en intuïtieve wijsheid. Laten we samen de stappen verkennen die je kunnen leiden naar een ontspannen leven als ouder waarin jij voldoende me-time hebt en meer verbinding met je kind ervaart.

Stap 1: Zelfreflectie en Zelfbewustzijn

Het pad naar innerlijke rust als ouder begint met zelfreflectie. Neem de tijd om je eigen opvoedingswaarden en overtuigingen te verkennen. Wat zijn de stemmen die je hoort – zijn het je eigen overtuigingen, die van je ouders of de echo’s van externe verwachtingen van de maatschappij? Wees je bewust van jouw eigen gedachtes en jouw bijbehorende gedrag daarbij.

Voorbeeld: Emily besloot met mij samen te werken om diepere inzichten te krijgen hoe zij weer innerlijke rust kon gaan ervaren. Ze kwam erachter dat ze eigenlijk prima weet hoe ze het zelf wilt maar dat ze onbewust hetzelfde doet als haar onzekere moeder. Ze is zich bewust geworden van de stemmetjes die haar telkens in het spoor van haar moeder zetten en hoe ze daar los van kan komen. Alleen dit inzicht gaf haar al rust, door deze bewustwording lukte het al vrij snel om het ouderschap vorm te gaan geven op haar eigen manier. 

Stap 2: Loslaten van Vergelijkingen met andere ouders

Een cruciale stap naar innerlijke rust als ouder is het loslaten van de constante vergelijking met andere ouders. Iedereen heeft zijn eigen reis en unieke uitdagende omstandigheden. Als ouder is het belangrijk om niet alleen voor je gezin te zorgen maar, ook lief te zijn voor jezelf. Jezelf me-time gunnen ondanks het drukke gezinsleven door jezelf bovenaan je to-do list te zetten en het ‘perfecte ouderschap’ los te laten. Belangrijk is dat je jezelf niet meer gaat vergelijken met andere ouders en dat je lief bent voor jezelf door het creëren van een gezondere mindset als ouder.

Voorbeeld: Emily, leerde met de hulp van mijn coaching om haar eigen succes als ouder niet af te meten aan wat hij zag bij andere moeders en op sociale media, maar aan de unieke behoeften en successen van haarzelf en haar kinderen.

Stap 3: Erkennen van Grenzen en Prioriteiten

Bevrijding komt ook voort uit het erkennen van je eigen grenzen en het stellen van prioriteiten die passen bij jouw gezin. Een coach kan je ondersteunen bij het stellen van realistische doelen en het creëren van een evenwicht tussen ouderlijke verantwoordelijkheden en zelfzorg.

Voorbeeld: Maria, een werkende moeder, ontdekte met begeleiding van haar coach hoe ze haar professionele leven en haar gezinsverplichtingen in evenwicht kon brengen zonder zich schuldig te voelen.


Stap 4: Versterken van Intuïtieve Wijsheid

Het herontdekken en versterken van je intuïtie is essentieel voor bevrijding. Een coach kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om beter naar je innerlijke stem te luisteren en vertrouwen te hebben in je intuïtieve beslissingen. In een Gratis spiegelgesprek kijk ik mee met jouw persoonlijke situatie en kan ik als intuitief coach kijken wat jij nodig hebt om jouw opvoeddruk te verlagen zodat, je vanuit ontspanning meer kunt genieten van het ouderschap.

Voorbeeld: Danielle, een alleenstaande moeder, leerde met behulp van mijn coaching hoe zij haar intuïtie kon gebruiken om haar zoon beter te begrijpen en effectiever op zijn behoeften kon reageren. Maar ook hoe ze ervoor kon zorgen dat ze beter ging luisteren naar haar eigen behoeften zodat ze meer tijd en ruimte voor haarzelf kreeg. Uiteindelijk heeft ze meer ontspanning, geluk en een betere band met haar kind.


Stap 5: Omarmen van Zelfacceptatie en Groei

Innerlijke rust ontstaat wanneer je jezelf accepteert, inclusief de imperfecties en uitdagingen van het ouderschap. Bewustzijn waarom je doet zoals je doet en wetende dat het ook anders kan, als je maar open staat voor persoonlijke groei. Maar ook lief zijn voor jezelf, gun jezelf het beste door niet alles alleen voor je kind te doen maar ook jezelf te geven wat je nodig hebt.


Opvoeddruk loslaten en innerlijke rust vinden ondanks de druk van maatschappelijke verwachtingen in het ouderschap is een proces van zelfontdekking, zelfacceptatie en het herstellen van verbinding met je intuïtie. Als intuitief coach kijk ik graag in een GRATIS spiegelgesprek met je mee hoe jij rust en vrijheid kunt gaan ervaren in het ouderschap.

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin