Home » opvoeding en ouderschap » Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd
rust en stabiliteit bij kinderen in de wintertijd

Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd

door | 30 okt, 2023 | opvoeding en ouderschap, Tijdsmanagement voor gezinnen, Zelfzorg voor ouders

De dagen worden korter en de nachten langer. De wintertijd is ingegaan, en hoewel volwassenen zich kunnen aanpassen aan het verzetten van de klok, kan dit voor onze kinderen een bron van onrust zijn. Het ouderschap is best zwaar maar, het ingaan van de wintertijd kan voor kinderen en ouders een uitdaging zijn, omdat het veranderingen in slaappatronen en dagelijkse routines en daardoor stress met zich meebrengt.  Als ouder is het natuurlijk om je bezorgd te maken over hoe deze verandering de routines en humeur van je kind beïnvloedt. Maar ook die van jou want, als je kinderen onrustig slapen, dan doe jij dat ook. Extra belangrijk dan ook om in de wintertijd jouw eigen batterij op te laden. Misschien ontkom je aan de drukke feestdagen periode en ga je even relaxed met je kinderen op vakantie?  In deze blog geef ik je enkele intuïtieve benaderingen om jou en je kind(eren) te helpen deze overgang soepeler te laten doorstaan.

1.  Luister Actief naar Je Kind

Luister naar wat je kind je probeert te vertellen als het niet kan slapen. Soms kunnen kinderen hun zorgen niet goed onder woorden brengen, dus let op hun gedrag, lichaamstaal en emoties. Door actief te luisteren, kun je beter begrijpen wat ze nodig hebben om zich veilig en kalm te voelen. Vind je het lastig om te zien wat je kind jou probeert te vertellen? In de online training: Hoe luistert mijn kind weer leer jij hoe jij achter de spiegelboodschap van het gedrag van jouw kind komt zodat, je kind weer gaat luisteren.

2.  Wees Flexibel met de Routine

Elk kind is anders, dus er is geen one-size-fits-all aanpak voor routines. Gebruik je intuïtie om te bepalen wanneer het het beste moment is om bepaalde activiteiten te doen, zoals het avondeten, badtijd en bedtijd. Als je merkt dat je kind meer tijd nodig heeft om te ontspannen, wees dan flexibel en pas de routine aan om aan hun behoeften te voldoen. Eigenlijk is dit niet alleen voor de overgang van de wintertijd maar is het altijd goed om de routines wat los te laten en te kijken wat op dat moment het beste is voor je kind.

3. Gebruik Ontspanningstechnieken

Leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, zachte massages of kalmerende verhalen vertellen. Deze technieken kunnen je kind helpen om te ontspannen en tot rust te komen, hoewel dit hele goede bed rituelen zijn, kunnen deze vooral helpen als ze zich onrustig voelen door de veranderingen in de wintertijd. Door te ontspannen kom je gemakkelijker bij jouw intuïtie zodat, jij jouw kindje beter aanvoelt en zelf lekkerder in je vel zit. Intuïtief ouderschap zorgt voor rust in jezelf en bij je kind.

4. Zorg voor Je Eigen Emotionele Welzijn:

Als ouder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je gestrest of angstig bent door de overgang naar de wintertijd, kunnen kinderen deze emoties oppikken. Gebruik je intuïtie om te herkennen wanneer je rust nodig hebt. Neem even de tijd voor jezelf om te ontspannen, te ademen of een korte pauze te nemen. Een ontspannen ouder kan een kalme sfeer in huis creëren. Maak je dus niet te druk over de omschakeling naar de wintertijd en geef jezelf wat jij nodig hebt.

In deze periode van verandering is het belangrijk om te onthouden dat elke familie uniek is. Vertrouw op je intuïtie als ouder; je kent je kinderen het beste. Wees geduldig, empathisch en geef jezelf toestemming om niet alles perfect te doen. Door samen door deze overgang te navigeren met liefde en begrip, kunnen jij en je kinderen deze donkere dagen met veerkracht en rust tegemoet treden. De online training: hoe luistert mijn kind weer is een aanrader voor  als jij niet alleen tijdens de overgang naar de wintertijd rust wilt maar blijvend goed wil slapen

 

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Als moeder is een kostbaar momentje van me-time soms lastig te vinden in de drukte die het ouderschap met zich meebrengt. Maar wat nou als je eindelijk jouw rust moment hebt gevonden maar, jouw kind vraagt dan alsnog de hele tijd aandacht van jou? Kun je nog niet genieten van die Netflix serie, jouw boek of wat dan ook. Het lijkt er wel op alsof je kind het erom doet en jouw geen me-time moment gunt. Hoe ga je hiermee om zonder boos te worden en zorg je ervoor dat jij alsnog kunt genieten van jouw me-time moment? In deze blog duiken we in de redenen achter dit gedrag, en delen we enkele praktische tips om voortaan ongestoord te kunnen genieten van jouw me-time moment.

lees verder
Het geheim voor een sterke band met je kind

Het geheim voor een sterke band met je kind

Authentiek ouderschap benadrukt het belang van een oprechte verbinding tussen ouder en kind. Het legt de nadruk op eerlijke communicatie, empathie, wederzijds respect en het aanmoedigen van zelfexpressie. Een authentieke ouder is zich bewust van zijn of haar eigen emoties, toont begrip voor de emoties van het kind en stimuleert een gezonde, open relatie. Deze verbinding leidt tot emotionele veerkracht, zelfvertrouwen en een diepgaande, liefdevolle band tussen ouder en kind.

lees verder
Mama’s Me-Time: Waarom jij op de eerste plaatst staat en dan pas je kind en partner

Mama’s Me-Time: Waarom jij op de eerste plaatst staat en dan pas je kind en partner

In de drukte van het moederschap is het cruciaal voor moeders om tijd voor zichzelf te nemen. De blog “Mama’s Me-Time: Waarom Jij op de eerste plaats staat en dan pas je kind” benadrukt dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Het biedt energieherstel, behoudt van je identiteit, vermindert stress en geeft een krachtig voorbeeld aan je kind. Het artikel spoort moeders aan om tijd voor zichzelf te maken, omdat dit niet alleen hun eigen welzijn bevordert, maar ook gezondere relaties met hun dierbaren ondersteunt. #Moederschap #Zelfzorg #Balans

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin