Home » Tijdsmanagement voor gezinnen » Met deze 5 tips bouw je samen aan een gezellig gezin
Met deze 5 tips bouw je samen aan een gezellig gezin

Met deze 5 tips bouw je samen aan een gezellig gezin

door | 18 jan, 2024 | Tijdsmanagement voor gezinnen

Als ouder wil je dat je huis een veilige plek is voor je kind, waar het warm en gezellig is en waar er liefde en begrip is voor elkaar zodat je kind zichzelf kan zijn en jou alles kunt vertellen wat ze dwars zitten. Maar laten we eerlijk wezen, in het dagelijks leven is het vaak hectisch en chaotisch thuis door alle werk, school verplichtingen en buitenschoolse activiteiten. Of soms heerst er een ongemakkelijke of gespannen sfeer thuis omdat er issues zijn waarover niet of niet goed wordt gecommuniceerd of als er stress is door drukte en haast. In deze blog kijken we hoe jij de sfeer tussen de gezinsmuren goed kunt houden. Want wie wil er niet thuiskomen in een omgeving waar gelach de gangen vult en waar je in de woonkamer met een warm welkom hartelijk wordt ontvangen? Laten we samen ontdekken hoe we de warmte van een gezellig gezin kunnen creëren en behouden, met in deze blog praktische tips en inzichten die passen bij de dynamiek van jouw unieke gezin.

Tip 1: Samen tijd doorbrengen als gezin

Quality time doorbrengen als gezin is essentieel. Creëer rituelen en tradities, zoals gezamenlijke maaltijden, spelavonden of uitstapjes. Dit versterkt de onderlinge band en zorgt voor positieve herinneringen. Het kan ook een gelegenheid zijn om te praten en te ontspannen. Zorg dus dat als je kind thuis komt uit school, dat je er ook echt met je volle aandacht bent. Maak tijd vrij ondanks het drukke gezinsleven om samen te ontspannen en waarin je ruimte neemt om je kind zijn verhaal te laten doen. Zorg dat je al jouw huishoudelijke taken voor die tijd hebt gedaan en plan in je agenda bewust momenten voor quality time als gezin en ook alleen met je kind(eren). Elk kind heeft behoefte aan aandacht en wil gezien en gehoord worden. Besteed je hier te weinig aandacht aan, dan, zal je kind juist op een negatieve manier aandacht vragen. Dat komt de sfeer niet ten goede. Positieve tijd en aandacht voor elkaar. zijn dus cruciaal voor een fijn gezinsleven.

Tip 2: Kom los van het ‘MOETEN’

De tijd gaat snel en voordat je het weet zijn je kinderen alweer thuis van school terwijl jij je to-do lijst nog niet af hebt of je komt zelf thuis na een dag werken en dan ligt er nog een bult huishoudelijk werk op je te wachten. Pfff, je moet zoveel en waar haal je de tijd vandaan in het drukke gezinsleven? En dan heb je ook nog je kinderen die van alles willen en beginnen te zeuren om aandacht. Wat ga je dan doen? Houd je vast aan wat in jouw ogen nog ‘moet’ gebeuren in het huishouden of geef je aandacht wat meestal echt belangrijk is, jezelf en je kinderen? Veel ouders leven in haast, nog even snel dit en dat doen en vergeten stil te staan wat eigenlijk écht belangrijk is. Wat MOET nou echt gebeuren?

En zoals bij tip1 gelezen, aandacht maakt een hoop goed. Soms vijf minuten los van je to do lijst en je kind oprechte aandacht geven is al genoeg zodat je kind zelfstandig weer verder kan.  Jouw kinderen hebben jou nodig. Als jij een relaxte ouder bent, en los komt van het ‘moeten’ voel jij bij jezelf de ruimte om jezelf en je kind te geven wat je nodig hebt.

Tip 3:  Stel grenzen en bewaak jouw eigen ruimte

Je kan natuurlijk ook niet altijd 24/7 voor jouw kinderen klaar staan en op de momenten dat het hun uit komt. Maar op het moment dat je kind je nodig heeft, wil je er wel zoveel mogelijk kunnen zijn. Om er optimaal voor je kind te kunnen zijn, dien je ook goed voor jezelf te zorgen ondanks het drukke gezinsleven. Tijd en ruimte voor jezelf zorgt ervoor dat jij meer aan kan, geef dus ook gerust aan je kind aan dat je nu even geen tijd hebt omdat je nog met wat anders bezig bent.  Als je uiteraard merkt dat je kind je écht nodig heeft, stop je met wat je aan het doen bent. Jij bepaald wat jij op dat moment het belangrijkste vindt. Zie echter wel in dat tijd voor je zelf als ouder ook belangrijk is om een gezellige ouder te zijn en stel jouw grens hierin door jouw eigen ruimte te bewaken en ook ‘NEE ‘ te zeggen als je kind iets van je wilt. Voor kinderen met een sterke wil is dit als ouder vaak een uitdaging omdat je kind voor je gevoel niet luistert.

Tip 4: Communiceer wat er in je om gaat

In gezinnen zie je regelmatige opstandige pubers of peuters die niet lijken te luisteren. Maar eigenlijk is dit een teken dat ze zich niet begrepen voelen doordat je niet ziet wat er echt in hun omgaat. Open en effectieve communicatie is cruciaal voor een gezellig gezinsleven. Het is belangrijk om momenten te hebben waarin je aandacht hebt voor het delen van ieders gedachten, gevoelens en zorgen. Luister actief naar elkaar en toon begrip. Als ouder wil je graag helpen en oplossen maar soms is luisteren en alleen ‘aanwezig zijn’ al genoeg. Door communicatie kunnen misverstanden worden voorkomen en kunnen gezinsleden elkaar beter begrijpen. Aandacht en tijd voor elkaar vrij maken en openlijk communiceren zorgt voor verbinding en een sfeer waarin kinderen het gevoel hebben dat ze begrepen worden en dat ze alles bij hun ouders kwijt kunnen.

Tip 5: Wees flexibel en respecteer elkaars privacy

Geen dag in een gezin is hetzelfde en ook jij maar ook je kind kunnen wel eens ‘je dag niet hebben’. Hierdoor heb je vaak even geen zin in andere mensen om je heen en heb je meer behoefte aan tijd voor jezelf. Gun je kind ook zijn eigen ruimte als het naar zijn kamer vlucht of geen zin heeft om te praten. Laat als ouder ook wat vaker de controle los door minder bovenop je kind te zitten als het even niet gaat zoals jij wilt dat het gaat. Blijf als ouder zien wat je kind nodig heeft en respecteer ieders wensen en behoeftes van dat moment. En ja, dat vraagt van jou ook flexibiliteit want, jij had juist behoefte om gezellig samen met je kind te zijn en alle verhalen van school te horen. Je kind loslaten en liefdevol kunnen begeleiden door jouw eigen behoeftes los te laten door flexibel te zijn en elkaars privacy te respecteren is belangrijk om een gezellige sfeer in huis te behouden. Uiteindelijk heeft iedereen baat erbij als er voldoende ruimte is om je batterij weer op te laden en er ook voldoende aandacht is voor elkaar.

Een fijne sfeer in huis begint dus bij jezelf. In de online training ”Hoe luistert mijn kind weer leer” jij hoe je weer een fijne sfeer in huis kunt krijgen. Jij stapt uit de ‘overleefmodus’ stappen, door jezelf en je kind te geven wat jullie nodig hebben. Van daaruit creëer je een gezinssituatie waarin iedereen zich fijn voelt, ondanks het drukke gezinsleven.

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Vraagt jouw kind ook veel (negatieve) aandacht?

Vraagt jouw kind ook veel (negatieve) aandacht?

Kinderen hebben aandacht nodig, maar soms vragen ze dit op een negatieve manier die ouders kan irriteren. Deze blog bespreekt hoe je kunt omgaan met negatieve aandachtvragende gedragingen van je kind. Belangrijke stappen zijn: begrijpen waarom je kind aandacht zoekt, echte aandacht geven, bewust zijn van afleidingen, de echte behoeften van je kind ontdekken, passende aandacht bieden, en geduldig met jezelf zijn. Door deze benaderingen toe te passen, kun je de band met je kind versterken en harmonie in je gezin bevorderen. Ga hiermee aan de slag met de online training: Hoe luistert mijn kind weer?

lees verder
4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

Ga je (nog) op vakantie? Lucky you! Jij hebt de rust hard nodig want, de zorg voor jouw gezin vragen veel aandacht van jou. Alles draait voor je gevoel om je kind(eren), je komt nauwelijks toe aan jezelf. In de vakantie heb je iets meer lucht en ruimte en kan je weer even bijtanken. Ook al zorgt bij veel moeders de voorbereidingen van de vakantie al voor veel stress. Hoe zorg je ervoor dat jij relaxed op vakantie gaat, er echt van geniet en ook de rust van jouw vakantie ook vasthoud straks weer in jouw dagelijks leven?

lees verder
Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd

Rust en stabiliteit voor ouder en kind in de wintertijd

In deze blog worden verschillende intuïtieve benaderingen besproken, waaronder het actief luisteren naar de behoeften van het kind, het aanpassen van routines met flexibiliteit, het creëren van een kalme slaapomgeving, het gebruik van ontspanningstechnieken en het tonen van empathie en begrip. Door intuïtie te vertrouwen, kunnen ouders een harmonieuze en kalme sfeer thuis behouden, zelfs tijdens de uitdagende overgang naar de wintertijd

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin