Home » Zelfzorg voor ouders » Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken
ouderschap minder zwaar

Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

door | 20 jun, 2023 | opvoeding en ouderschap, Zelfzorg voor ouders

Moeder mogen worden is een prachtig cadeau en het ouderschap is een prachtige en verrijkende reis, maar het kan ook uitdagend en veeleisend zijn en misschien krijg je wel stress door het ouderschap. Tussen het jongleren van verantwoordelijkheden, het jonge leven begeleiden, de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt en het omgaan met de dagelijkse ups en downs. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos van het moederschap. Maar vrees niet, want in deze blog deel ik je 6 tips om meer balans en rust in het ouderschap te vinden zodat, jij voluit geniet van deze bijzondere tijd samen met je kind(eren).

Waardoor maak jij het ouderschap onbewust zwaar?

In de drukte van het ouderschap is het van belang om tijd en ruimte voor jezelf te creëren, zodat je als ouder kunt opladen en weer in contact kunt komen met jezelf en je kindje. En vaak is even een moment van ontspanning zoals, vakantie, yoga, wandeling etc niet voldoende om echt ontspannen in het ouderschap te staan. Op dat moment is het even fijn maar, daarna zit je weer in de hectiek van de dag.

Moeders kunnen het ouderschap onbewust zwaar maken door verschillende factoren. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

1. Perfectionisme

Je streeft als moeder naar perfectie in je rol als ouder. Je stelt hoge verwachtingen aan jezelf zo dient je huis er pico bello uit te zien, net zoals je kinderen en moet het altijd leuk en gezellig thuis zijn. Je voelt jezelf schuldig of teleurgesteld als je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Dit kan leiden tot gevoelens van overweldiging, stress en ontevredenheid. Laat je perfectionisme dus eens los, goed is goed genoeg.

2. Vergelijking met anderen 

Moeders hebben vaak de neiging om zichzelf te vergelijken met andere moeders, vooral in het tijdperk van sociale media. Zo kan jij regelmatig het gevoel hebben dat je tekortschieten in vergelijking met andere moeders die er ogenschijnlijk perfect uitzien of die beweren dat ze alles onder controle hebben. Alles lijkt daar altijd leuk en goed te gaan maar is dat ook echt zo?  Deze vergelijkingen kunnen bij jou gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid oproepen. Stop dus met jezelf vergelijken met anderen. Je bent goed genoeg en je mag het ouderschap vormgeven op jouw eigen manier.

3. Ontbreken van sociale steun

Het valt me op hoeveel moeders zich eenzaam voelen en weinig sociale steun ervaren. Hierdoor kan jij het gevoel hebben dat je er alleen voor staat en kan het ouderschap extra zwaar voelen.  Het ontbreken van een ondersteunend netwerk kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, vermoeidheid en overbelasting. Er zijn lokaal en online vaak genoeg initiatieven om in contact te komen met mensen. Wil je weten welke dat zijn of vind je het lastig om nieuwe contacten aan te gaan? Stuur mij dan even een bericht, dan help ik je op weg.

4.Gebrek aan zelfzorg

Ben jij ook zo’n moeder die zichzelf op de laatste plaats zet en al jouw tijd en energie naar de kinderen gaat? Liggen ze eindelijk in bed, plof je op de bank merk je dat je te moe bent om nog wat te gaan doen. Dit is een teken dat je te weinig aan jezelf denkt. Ook met kinderen kan jij zelfzorg momentjes inlassen. Een gebrek aan zelfzorg kan leiden tot uitputting, verminderde veerkracht en een hoger risico op burn-out. Gun jezelf dus ook eens die zelfzorg momentjes door jezelf te geven wat jij nodig hebt.

5. Over verantwoordelijkheid

Sommige moeders dragen een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun kinderen en voelen zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Raken snel in paniek als er dingen mis gaan of, als het niet gaat zoals jij wilt dat het gaat. Je hebt moeite om taken en verantwoordelijkheden te delegeren. Het liefste doe je alles zelf want, dan gebeurd het tenminste goed toch? Als jij je over verantwoordelijk voelt, raak je snel overbelast en worden de dingen in jouw ogen groter dan dat ze zijn. Maak je dus eens wat minder druk en geef andere de ruimte om ook dingen te doen, scheelt weer op jouw bordje en heb jij meer tijd voor jezelf;).

6. Gebrek aan grenzen

ben jij ook zo’n moeder die denkt: ‘als mijn kinderen gelukkig zijn, dan ben ik dat ook”. Moeders hebben vaak de neiging om zichzelf op te offeren voor hun kinderen en hun eigen behoeften en grenzen te negeren. Je cijfert jezelf zoveel weg dat je de focus vooral op je kind hebt en jezelf daarom vergeet te geven wat je nodig hebt. Dit kan leiden tot een onevenwichtige verdeling van energie en tijd, waardoor moeders zich uitgeput en overbelast kunnen voelen. Maar lieverd, het is andersom, als het goed gaat met jou, dan gaat het ook goed met je kind. Geef je grens aan in het zorgen en geef jezelf wat jij nodig hebt en vraag daarbij hulp.

Hoe vind je nou rust in ouderschap?

In de drukte van het ouderschap is het van vitaal belang om tijd en ruimte voor jezelf te creëren, zodat je als ouder kunt opladen en jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Vind je het lastig om tijd en ruimte voor jezelf te nemen? Waarschijnlijk sta je dan onvoldoende in contact met jouw intuïtie. Je intuïtie is een waardevol kompas bij het vinden van rust in het ouderschap. Intuïtie is het innerlijke gevoel, de innerlijke stem die je begeleidt en helpt bij het nemen van beslissingen en het navigeren door uitdagingen. Jouw intuïtie geeft precies aan wat jij op dat moment nodig hebt, super handig toch?

Welke tips ga jij toepassen? Heb je ze al geprobeerd maar lukt nog niet om rust te vinden in het ouderschap? Dan is er iets anders aan de hand. Ik kijk graag persoonlijk met je mee tijdens een GRATIS spiegelgesprek zodat, jij direct weet wat er voor jou nodig is om in alle rust te kunnen genieten van het ouderschap. Plan hier direct jouw gratis spiegelgesprek.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Het geheim voor een sterke band met je kind

Het geheim voor een sterke band met je kind

Authentiek ouderschap benadrukt het belang van een oprechte verbinding tussen ouder en kind. Het legt de nadruk op eerlijke communicatie, empathie, wederzijds respect en het aanmoedigen van zelfexpressie. Een authentieke ouder is zich bewust van zijn of haar eigen emoties, toont begrip voor de emoties van het kind en stimuleert een gezonde, open relatie. Deze verbinding leidt tot emotionele veerkracht, zelfvertrouwen en een diepgaande, liefdevolle band tussen ouder en kind.

lees verder
Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe creëer je ruimte voor zelfzorg als je zoveel ‘moet’?
Heel veel ouders hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor zelfzorg omdat er nou eenmaal heel veel ‘moet’ gebeuren op een dag. Je werk en gezin hebben geen tijd om op jou te wachten als jij even iets voor jezelf wilt doen. Je kan voor je gevoel helemaal niet zelf bepalen wat je doet, wanneer en hoe je het doet. Zoals het dagelijkse ritueel, kinderen verzorgen, naar school brengen, eten koken, huishouden etc. Dat ‘moet’ gewoon gebeuren, het huishouden en je kinderen nemen voor je gevoel alle tijd in beslag, waar moet je überhaupt de tijd en ruimte voor jezelf vandaan halen om iets voor jezelf te doen? 

lees verder
Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Op het ene moment zijn je kind(eren) leuk aan het spelen en op het andere moment zitten ze ineens ruzie te maken. En natuurlijk juist op het moment dat jij even iets voor jezelf aan het doen bent. Kunnen ze dan ook nooit eens rustig spelen? Wat moet je nu doen zodat ze weer rustig verder gaan spelen en jij je dingen verder kunt afmaken? Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken en hoe stop je het?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin