Home » Zelfzorg voor ouders » Wat is échte zelfzorg voor ouders?
Wat is echte zelfzorg voor ouders?

Wat is échte zelfzorg voor ouders?

door | 9 jan, 2024 | Zelfzorg voor ouders

Als ouder ben jij je vaak wel bewust van het belang van zelfzorg, maar de praktische implementatie ervan kan een uitdaging zijn. Het vinden van een balans tussen het zorgen voor je gezin en jouw persoonlijke behoeften, blijft een voortdurende zoektocht. Het ouderschap is nou eenmaal best zwaar en vermoeiend. Je merkt dat als jij moe bent, je chagrijnig wordt en sneller kortaf reageert naar jouw kinderen. Vaak is dit niet bevorderlijk voor een gezellige sfeer in huis. Je weet ook dat even tijd voor jezelf, als je die tijd uberhaupt kan vinden ook niet jouw ineens de volle energie geeft die je nodig hebt om je batterij weer op te laten. Zelfzorg is een proces en zelfs in een druk gezinsleven is er ruimte voor ontspanning. Zelfzorg is dus meer dan alleen even een ontspannen dagje sauna nemen of een boek lezen. Echte en effectieve zelfzorg is een proces die bestaat uit verschillende onderdelen.

Zelfzorg is luisteren naar je behoeften

Zelfzorg is op regelmatige momenten luisteren naar je lichaam. Even de automatische piloot uitzetten om stil te staan bij wat je voelt en écht nodig hebt. Niet alleen ervoor je kinderen zijn maar, jouw eigen behoeften centraal durven stellen.  Dat vraagt enige oefening want, het is best een kunst om te gaan voelen en jezelf ook echt te geven wat je nodig hebt. Vaak nemen de stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je nog genoeg andere dingen op je to-do lijst hebt staan de overhand. Maar wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om dit te leren, in een Gratis spiegelgesprek zie jij wat jou op dit moment nog tegen houd om de automatische piloot stop te zetten en te gaan luisteren naar jouw behoeften. Als je echt gaat luisteren naar jouw eigen behoeften op een manier die bij jouw past, kan jij in je drukke leven tijd vrij maken voor zelfzorg.

Zelfzorg is hulp durven vragen

Hulp vragen, wat vinden veel mensen dat moeilijk. Want, ik kan het toch niet vragen om alweer bij mijn ouders te eten of ze op te laten passen zodat ik niet hoef te koken en een dagje voor mezelf heb? Wat zou mijn moeder wel niet van mij denken? Weet dat je moeder ook een moeder is en mama’s zorgen graag voor hun kinderen dus zo zou ze jou ook graag helpen. Zo lang het natuurlijk niet elke dag is maar dan nog, je moeder mag ook haar eigen grens aan geven en deze hoef jij niet voor haar te bepalen. Wat er ook in jouw ogen allemaal nog ‘moet’, vraag jezelf af: Moet ik dat doen? En wil ik dat ook doen? Zo nee, wie kan dat dan voor mij doen en vraag diegene om hulp. Tijd voor jezelf in een druk gezinsleven kun je creëren door hulp te vragen. Je zult zien dat anderen graag helpen en als je eenmaal heb gemerkt dat het heel fijn is als dingen niet meer op jouw schouders liggen, dat hulp vragen heel bevrijdend is.

Zelfzorg is eerlijk zijn tegen jezelf

Het ouderschap is gewoon best zwaar en je maakt het jezelf een stuk lichter door zelfzorg goed toe te passen. Zelfzorg is eigenlijk jezelf heel goed kennen. Onderscheid kunnen maken van jouw gevoel en wat zegt dat stemmetje in jouw hoofd? Als jij een echte doener bent, zal die stem in je hoofd ervoor zorgen dat je niet snel op de bank gaat zitten voordat je to-do lijst is afgewerkt. En als je dan eindelijk zit, voel je pas hoe moe je bent. Je hebt hierdoor dus jouw eigen gevoel genegeerd doordat het stemmetje in je hoofd sterker was dan jijzelf. Hierdoor ben jij dus niet lief tegen jezelf en ga je over je eigen grens. Dit voorkom je door regelmatig ‘inchecken’ bij jezelf door te voelen wat jij NU nodig hebt.

Je hebt ook mensen die anderen graag helpen en veel voor anderen klaar staan. Zij hebben vaak een pleasende stem die ervoor zorgt dat ze altijd voor een ander klaar staan maar, hun eigen werk blijft liggen. Dus ook als je deze stem herkend, helpt ‘inchecken’ bij jezelf als iemand jouw hulp vraagt. Wil ik dat wel doen? Wees eerlijk naar jezelf en durf je grens te stellen door ook NEE te zeggen.

Zelfzorg is dus luisteren naar jouw eerste gevoel, jouw intuïtie die aangeeft wat jij nodig hebt als jij die vraag bij jezelf stelt. Zelfzorg is jezelf geven wat jij nodig hebt door eerlijk te zijn tegen jezelf. Van daaruit kan jij het ouderschap vormgeven op een manier die bij jou past. Het ouderschap en jouw leven wordt een stuk ontspannende als je gaat opvoeden vanuit je intuïtie.

Zelfzorg is keuzes maken

Keuzes maken we de hele dag door: wat trek je s’ochtends aan? Wat ga je eten? Wat ga je doen vandaag? Maar ook hoe jij bijvoorbeeld tegen je kind reageert is een keuze. Deze is vaak alleen nog onbewust want, je weet als je moe bent dat je vaak kortaf kunt reageren. Maar ook daarin heb je een keuze want, je kan er ook voor kiezen omdat niet te doen en jezelf onder controle te houden. Ook als je kind aandacht vraagt tijdens je me-time moment kan je kiezen of je moment voor jezelf houd of niet. Of je zorgt ervoor dat je overdag en tijdens je werk andere keuzes maakt zodat je einde van de dag nog energie over hebt en minder snel ontploft richting je kinderen. Of zorg voor een oppas als je tijd voor jezelf wilt. Vaak vinden we dit alleen lastig want, dan komt er ineens een schuldgevoel om de hoek.  Als je bovenstaande herkent en het gevoel hebt dat jouw batterij nodig moet worden opgeladen en dat je geen keuze hebt dan zijn jouw stemmetjes in jouw hoofd groter dan de liefde voor jezelf. Plan dan een Gratis Spiegelgesprek om te zien hoe jij keuzes kunt maken die goed zijn voor jou en je kind(eren).

Zelfzorg is verbinden met jezelf

Zelfzorg is verbinden met jezelf. Met je lichaam, je emoties, behoeften, met je innerlijk kind in jou. Het innerlijk kind, zijn de in jou opgeslagen emotionele herinneringen, ervaringen en reacties uit de kindertijd die nog steeds aanwezig zijn in jouw volwassen leven. Jouw innerlijk kind kan invloed hebben op hoe jij jezelf zichzelf ziet, relaties vormt en reageert op situaties en dus ook op welke keuzes jij maakt en of je wel of niet goed voor jezelf zorgt. In een Gratis spiegelgesprek wordt jij bewust van deze triggers en weet jij hoe jij ze uit kunt schakelen en goed voor jezelf en nog beter voor je kind(eren) kunt zorgen.

Om zelfzorg goed toe te kunnen passen dien jij je behoeften, emoties en het innerlijke kind in jou volledig te omarmen zodat, je je er niet meer door laat meeslepen. Zelfzorg is een proces maar het helpt je enorm als jij jezelf in een Gratis spiegelgesprek beter leert kennen zodat, je kunt verklaren wat er gebeurd en hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen en beter met lastige en hectische situaties om kunt gaan.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe creëer je ruimte voor zelfzorg als je zoveel ‘moet’?
Heel veel ouders hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor zelfzorg omdat er nou eenmaal heel veel ‘moet’ gebeuren op een dag. Je werk en gezin hebben geen tijd om op jou te wachten als jij even iets voor jezelf wilt doen. Je kan voor je gevoel helemaal niet zelf bepalen wat je doet, wanneer en hoe je het doet. Zoals het dagelijkse ritueel, kinderen verzorgen, naar school brengen, eten koken, huishouden etc. Dat ‘moet’ gewoon gebeuren, het huishouden en je kinderen nemen voor je gevoel alle tijd in beslag, waar moet je überhaupt de tijd en ruimte voor jezelf vandaan halen om iets voor jezelf te doen? 

lees verder
Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Het moederschap kan heel uitdagend en veeleisend zijn. Tussen het jongleren van verantwoordelijkheden, het jonge leven begeleiden, de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt en het omgaan met de dagelijkse ups en downs. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos van het moederschap. Maar vrees niet, want in deze blog deel ik je 6 tips om meer balans en rust in het ouderschap te vinden zodat, jij voluit geniet van deze bijzondere tijd samen met je kind(eren). 

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin