Home » Zelfzorg voor ouders » Moet jij ook zoveel van jezelf? Je hebt behoefte aan rust maar, hoe laad jij jouw batterij weer op?
batterij opladen

Moet jij ook zoveel van jezelf? Je hebt behoefte aan rust maar, hoe laad jij jouw batterij weer op?

door | 15 mrt, 2023 | Zelfzorg voor ouders

We hebben allemaal periodes in ons leven waarin we geleefd worden door werk, studie, kinderen of iets anders wat constant energie en aandacht vraagt. Je voelt dat je andere dingen verwaarloost en merkt dat je niet gelukkiger wordt door die drukte. Je To-Do list moet elke dag af zijn, maar aan het eind van de dag heb je nog steeds het gevoel dat je alles maar half hebt gedaan. Je hoofd zit zo vol , je verliest de focus op de dingen die je echt belangrijk vindt en je hebt het gevoel dat je iedereen tekort doet, inclusief jezelf.

Waarom is je to-do lijst altijd zo lang en waarom krijgen we deze nooit af en blijven we bezig?

 

Tijd te kort…

Tijdgebrek is het gevolg van een druk leven. En dat drukke leven heb je zelf gemaakt. Het is een keuze. Het is het gevolg van de keuzes, omdat jezelf veel dingen wilt, maar ook omdat je doet wat anderen zeggen wat je moet doen omdat het “normaal”is. Je “moet” druk zijn, een volle agenda hebben en alsmaar bezig blijven. Nee, even rusten komt niet in jouw woordenboek voor. En als je wel even zit is er wel een stemmetje in jou die je herinnert aan het volgende op je to-do list. En hop, daar ga je weer. Je blijft in actie terwijl je lijf eigenlijk aangeeft dat je moet rusten. Je negeert je behoefte aan rust en gaat maar door. 

 

Batterij opladen

Druk zijn wordt gezien als belangrijk, maar laten we ontspanning belangrijker maken. In de tijd waar we nu leven is het simpelweg onmogelijk om alles te willen doen en al helemaal om dit ook nog eens allemaal perfect te doen. Wil je wel alles uit je eindeloze to-do list goed uitvoeren? Prima maar, helaas kan je jezelf niet even in het stopcontact doen om even op te laden. Maar waarom ben je alsmaar aan het rennen? Voor wie doe je het eigenlijk? Je bent moe, sneller geïrriteerd en toont vaker dan je lief is ontploffingsgevaar naar je kinderen en partner. Kortom, je geniet veel te weinig van je gezin en alle andere leuke dingen in je leven. 

 

Negeer je je signalen en laad je niet op tijd op, weet ik uit ervaring dat dit kan leiden tot een burn-out. Je wordt op zo moment gedwongen rust te nemen omdat je gewoonweg zo moe bent dat je niet meer kan maar, genieten van het leven doe je niet meer. Belangrijkste dat ik in deze periode heb geleerd is dat druk zijn niet erg is, zolang je maar op tijd kunt terugschakelen en op tijd je rust neemt. Je moet je grens hierin gaan voelen en luisteren naar je behoeftes. Je doet wat jij belangrijk vind in plaats van constant voor een ander te rennen en te zorgen. 

 

Het leven gaat niet alleen maar om werken, werken, werken en druk zijn met alle andere verplichtingen. Soms moet je even opladen om tot jezelf te komen. Zet jezelf eens boven aan je to-do lijst. Het maakt je rustiger en minder gestrest . Als je rust neemt kom je weer meer in verbinding tot jezelf, hierdoor ben je beter in staat om goede keuzes te maken en meer te genieten van het leven en je gezin. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om hulp te vragen maar, uiteindelijk gaat het erom dat jij je fit voelt en lekker in je vel zit. Zodat je er ook écht kunt zijn voor je kinderen. 

 

En laten we eerlijk zijn, echt eerlijk. Diep van binnen weet je zelf allang wat wel en niet goed voor je is en waar je behoefte aan hebt. Kies jij voor je rust zodat je weer lekker in je vel zit en kan doen wat je echt belangrijk vindt? 

 

De tijd gaat al zo snel en voordat je het weet zijn je kinderen het huis uit. En doordat jij meer bezig bent geweest met jouw to-do list ben je helemaal vergeten bewust te genieten van jouw kinderen. Je kan er pas écht voor je kinderen zijn als je ook goed voor jezelf zorgt. Maar merk je aan jezelf dat even de batterij opladen of een weekend of vakantie niet genoeg is. Je bent klaar met die eindeloze to-do list en altijd maar ‘moeten’. Je wilt daadwerkelijk rust in je hoofd en meer energie voelen in je lijf om te leven en genieten vanuit ontspanning. Ik snap hoe het voor jou is maar weet ook hoe het anders kan. Rust in je hoofd en afrekenen met dat stemmetje die jou steeds opjaagt. Wil je er eens over kletsen? Plan dan een Gratis Spiegel gesprek.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg

Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg

In de blog “Moederschap en Intuïtie: De Weg naar Zelfzorg” ontdek je hoe jij als moeder zelfzorg kan pakken door je intuïtie te volgen. De blog benadrukt het belang van luisteren naar je innerlijke stem, het stellen van duidelijke grenzen en het omarmen van momenten van stilte. Ook wordt besproken hoe het vertrouwen op het ouderlijk instinct en het zoeken naar gemeenschap en ondersteuning cruciale stappen zijn naar zelfzorg. Door intuïtie als leidraad te nemen, krijg jij als moeder een evenwichtiger, gelukkiger leven, waarin jijzelf maar ook je gezin gelukkiger van worden. #Moederschap #Zelfzorg #Intuïtie

lees verder
Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe vind je als ouder tijd voor jezelf in een druk gezinsleven?

Hoe creëer je ruimte voor zelfzorg als je zoveel ‘moet’?
Heel veel ouders hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor zelfzorg omdat er nou eenmaal heel veel ‘moet’ gebeuren op een dag. Je werk en gezin hebben geen tijd om op jou te wachten als jij even iets voor jezelf wilt doen. Je kan voor je gevoel helemaal niet zelf bepalen wat je doet, wanneer en hoe je het doet. Zoals het dagelijkse ritueel, kinderen verzorgen, naar school brengen, eten koken, huishouden etc. Dat ‘moet’ gewoon gebeuren, het huishouden en je kinderen nemen voor je gevoel alle tijd in beslag, waar moet je überhaupt de tijd en ruimte voor jezelf vandaan halen om iets voor jezelf te doen? 

lees verder
Wat is échte zelfzorg voor ouders?

Wat is échte zelfzorg voor ouders?

Als ouder ben jij je vaak wel bewust van het belang van zelfzorg, maar de praktische implementatie ervan kan een uitdaging zijn. Het vinden van een balans tussen het zorgen voor je gezin en jouw persoonlijke behoeften, blijft een voortdurende zoektocht. Zelfzorg is meer dan alleen even een ontspannen dagje sauna nemen of een boek lezen. Echte en effectieve zelfzorg is een proces die bestaat uit verschillende onderdelen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin