Home » Tijdsmanagement voor gezinnen » 4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

4 tips voor een relaxte vakantie met je kind

door | 6 jul, 2023 | opvoeding en ouderschap, Tijdsmanagement voor gezinnen, Zelfzorg voor ouders

Ga je (nog) op vakantie? Lucky you! Jij hebt de rust hard nodig want, de zorg voor jouw gezin vragen veel aandacht van jou. Alles draait voor je gevoel om je kind(eren), je komt nauwelijks toe aan jezelf. In de vakantie heb je iets meer lucht en ruimte en kan je weer even bijtanken. Ook al zorgt bij veel moeders de voorbereidingen van de vakantie al voor veel stress. Hoe zorg je ervoor dat jij relaxed op vakantie gaat, er echt van geniet en ook de rust van jouw vakantie ook vasthoud straks weer in jouw dagelijks leven?
 

Loskoppelen van het alledaagse

Opladen, helemaal niets doen is niet noodzakelijk om bij te tanken. Want hoe vaak gebeurd dat jij een dagje weg bent en jouw hoofd toch nog bij thuis is? Er kan natuurlijk van alles mis gaan als jouw partner alleen thuis is en die dingen kan jij achteraf weer opknappen. Je kan pas echt ontspannen en genieten van de vakantie als je jezelf kunt loskoppelen van het alledaagse. Even helemaal niks aan je hoofd. Alleen dan kan je in de vakantie nieuwe, frisse inspiratie en energie op doen.
 
Lees hieronder mijn eigen ervaring waarbij drie weken vakantie voor mij niet genoeg was om echt op te laden. In gun jou wel een vakantie waarbij je oplaad en volop geniet, daarom krijg je van mij de 4 beste tips om alles uit je vakantie te halen.
 

Vakantie werd voor mij tijd voor bezinning

Ik weet het nog heel goed, het moment dat ik 3 jaar geleden vlak voor mijn vakantie een gesprek had met mijn manager. Hij vroeg hoe het met mij ging en spontaan barstte ik in tranen uit. Je zag aan hem dat hij deze reactie niet had verwacht want ook hij had de indruk dat alles goed ging. Ja, ik had privé de afgelopen tijd veel op mijn bordje gehad maar ach ik ben sterk en laat me niet kennen, het werk gaat ondanks alles gewoon door. Zelf schrok ik eigenlijk wel van mijn tranen waterval. Wat doe ik nu toch? Ik kan toch niet zomaar gaan huilen tegenover mijn baas? Wat gebeurt hier? Pas op dat moment realiseerde ik dat ik mezelf niet meer voor de gek moest houden en het op deze manier niet mogelijk is om alle ballen hoog te houden. Er moest wat veranderen.
 
Waarvan mijn manager dacht dat ik er na drie weken vakantie wel weer bovenop zou zijn, wist ik allang dat ik veel meer tijd nodig had.
De vakantie gebruikte ik voor mezelf om tot bezinning te komen. Hoe gaat het eigenlijk met mij? En hoe komt het dat ik er compleet doorheen zat, zo moe was dat alles me teveel werd? Ik kon het antwoord in die drie weken vakantie niet bedenken. Ik kon niks anders dan toegeven dat ik deze situatie zo niet vol hield. Als ik dat wel zou doen ging dat ten kostte van mijn gezondheid, relatie en mijn gezin. En ja, sorry baas maar, bij mij staan die echt boven aan. Toen mijn baas merkte dat ik inderdaad meer tijd nodig had dan drie weken vakantie, ging er toch bij hem wel een belletje rinkelen. Ik heb voor mezelf de tijd genomen die ik nodig had om me weer beter te voelen. Want op dezelfde manier doorgaan kon niet. Inmiddels besefte ik tijdens mijn vakantie dat ik middenin een burn out zat want, ik heb de eerste week voor mijn gevoel alleen maar geslapen.
 

4 tips voor een relaxte vakantie

De hele vakantie heb ik na zitten denken wat er anders moet om rust te vinden in mij zelf en het gezin. Ik wilde kunnen genieten van mijn gezin, ik was tenslotte net moeder geworden maar ondertussen wilde ik ook graag carrière maken. Ik kon niet bedenken hoe ik dit alles kon combineren met de zorg voor mijn kind en voor mijn partner met NAH.
 
Ik leef nu niet meer van vakantie naar vakantie en geniet tussendoor ook van alle kleine en mooie dingen in het leven. Dat gun ik jou ook, daarom heb ik een aantal tips voor jou op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie echt oplaad en ook optimaal kunt genieten van je vakantie.

TIP 1: Omarm vakantie

Behalve dat het gewoon lekker is om er even tussenuit te zijn, is vakantie ook nuttig Door razen werkt niet. Je wordt echt niet productiever als je als maar doorgaat en doorgaat. En ja, je leven met kinderen is druk maar ben jij tevreden met hoe het nu gaat? De kunst is om ‘alle ballen hoog’ te gaan houden op een manier die bij jouw past waarin jij je relaxed en gelukkig voelt.
 
Op een gegeven moment kan je gewoon niet meer, je weet niet meer hoe jij rust kan vinden en hoe je verder moet. Je wordt moe en je hoofd raakt alsmaar voller waardoor je niet meer logisch kunt nadenken. Hierdoor rust je natuurlijk niet uit en krijg je niet de inspiratie waar je juist zo hard naar op zoek bent. Wat wel helpt is pauzes nemen, vrije dagen en vakantie. Doe je dit niet, dan loop je uiteindelijk leeg. Je lichaam en hersenen hebben tijd nodig om letterlijk bij te tanken. Ja en een paar kleine pauzes van 5 minuten op een dag kan al genoeg zijn om niet doodop s’avonds op de bank te ploffen.

Kijk naar je patronen

Op vakantie gaan is op zich vaak een goed idee. Het geeft de ruimte om uit te rusten. Maar als je niet goed bent voorbereid, dan is het resultaat soms averechts. Als je op vakantie onvoldoende rust krijgt om van inspanningen te herstellen, zal je niet voldoenden opladen. Je zou je na je vakantie vrijwel net zo moe voelen als voor de vakantie. Ken je het gevoel dat je na een paar dagen werken het gevoel hebt dat je niet weg bent geweest en je alweer toe bent aan vakantie? Dan zit je waarschijnlijk net als ik toen vast in oude patronen. De manier waarop jij in het ouderschap staat, zorgt ervoor dat je steeds uitgeput raakt waardoor je weinig energie hebt en geen rust. Pas als je bewust bent van deze patronen kan je er pas wat aan veranderen, anders kan je altijd wel op vakantie blijven gaan;)
 

TIP 2: Geniet van de voorpret

Je vakantie begint al ver voor je trip is geboekt, zelfs als er nog niets vastligt. Een passende vakantie zoeken zodat iedereen zich vermaakt, kan al een hele uitdaging zijn.  Ga samen op onderzoek uit wat past bij jullie wensen en verlangens. Ook dit hoef je niet alleen te doen, je wilt samen een leuke vakantie toch? Betrek je kinderen erbij en geniet van de voorpret van de vakantie.
 

TIP 3: Neem je tijd

Schiet jij bij de gedachte dat je je werk wel goed kan achterlaten en de vele voorbereidingen voor je vakantie al in de stress of smul je van de voorpret? Zit je na de vakantie meteen weer in de dagelijkse sleur of lukt het je om thuis lekker na te genieten van de vakantie?
 
Minder stress met goede planning Vakantiestress is vaak te voorkomen. Belangrijk is goed voorbereid en niet oververmoeid aan een reis te beginnen. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd hebt om in te pakken. Goede afspraken met reisgenoten zijn belangrijk. Maak een taakverdeling en planning, houd hierin genoeg ruimte om ook te ontspannen. Het is wel de bedoeling dat je relaxed op vakantie kunt gaan. Een goede voorbereiding is hierin het halve werk…
Laat gerust ook iets mis gaan Op vakantie gaan dingen altijd anders dan thuis als je in je dagelijkse routine zit. Vaste gewoontes kunnen wegvallen en ineens ben je veel meer tijd samen met je partner en kinderen. Dit kan onbewust extra spanningen opleveren. Je hebt weken, maanden naar deze vakantie uitgekeken en je wilt dan ook dat het een onvergetelijke vakantie wordt. Echter er kan ook op een vakantie van alles gebeuren wat je zelf niet in de hand hebt. Een tegenslag is nooit leuk maar ook een vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Houd je vakantie ook kids proof, plan ook niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat een druk programma omdat je zelf alles uit de vakantie wilt halen. Houd rekening met ieders wensen en maak je dus niet al te druk, je hebt vakantie en je hoeft niet alles te zien. Dan heb je een goede reden om weer terug te gaan;).
 

TIP 4: Laat het gebeuren…

Het meest belangrijke om je vakantietijd gelukkig door te komen: laat het gebeuren.  Plannen is één ding, maar het bouwen van verwachtingen naar niveau ‘perfect Instagram-account’, verhindert dat je tijdens je break kan genieten van wat er is. Teleurstelling is een naar gevoel dat je liever vermijdt, stel daarom realistische verwachtingen en kijk rond – en niet beneden naar je telefoon.
Ook als je je telefoon gebruikt als klok, is het goed om deze eens weg te leggen. Het idee hier is om terug te gaan naar jouw klok, niet de klok van de werkdag. Dit betekent dat je eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je vol zit, slaapt wanneer je moet slapen (ja, dutjes zijn toegestaan) en wakker wordt wanneer je lichaam klaar is om op te staan. Laat het gewoon allemaal gebeuren en doe waar je zin in hebt. Alleen dan Re-set je mind en je lichaam zal je hiervoor bedanken”. En gebruik die leuke foto kiekjes maar mooi voor jouw eigen fotoboek. Niks is perfect.
 

Neem je ‘vakantie-ingrediënten’ mee naar huis

En hoewel wetenschap aantoont dat het loskomen van werk en de thuissituatie onze gezondheid en geluk een boost geeft, hoeven we hiervoor niet naar een tropisch eiland – of zelfs buitenshuis te gaan. Door je persoonlijke ‘vakantie-ingrediënten’ in je alledaagse leven te verwerken, sta je je geest en lichaam toe te opwaarderen. Je zou dan bij wijze van niet eens op vakantie te hoeven om op te laden maar echt voor de fun.
 
Benut jouw vakantie goed en gebruik deze als een moment van bezinning. Wil jij na de vakantie op de huidige tour verder of zie je dingen liever anders? Rust en balans in jouw leven is belangrijk om voluit van het ouderschap te kunnen genieten. 
 
Speciaal voor jou heb ik GRATIS Spiegelgesprekken waarin ik met jou meekijk hoe jij ook een relaxed vakantiegevoel kunt houden als je weer thuis bent. Je krijgt tips en inzichten waar jij en je kind(eren) echt wat aan hebben zodat je voluit geniet van het ouderschap. 
 
LET OP: Ik wil zelf ook op vakantie en heb daarom beperkt plek. Plan hier direct jouw GRATIS spiegelgesprek in. 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Het moederschap kan heel uitdagend en veeleisend zijn. Tussen het jongleren van verantwoordelijkheden, het jonge leven begeleiden, de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt en het omgaan met de dagelijkse ups en downs. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos van het moederschap. Maar vrees niet, want in deze blog deel ik je 6 tips om meer balans en rust in het ouderschap te vinden zodat, jij voluit geniet van deze bijzondere tijd samen met je kind(eren). 

lees verder
Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Het ouderschap is een reis van liefde en loslaten. Jij als ouder voelt diepe liefde voor je kind maar ervaart ook moeilijkheden bij het loslaten. Dit komt voort uit verantwoordelijkheidsgevoel en de diepgewortelde liefdesband. Het is essentieel voor jou als ouder om te leren loslaten zowel voor je eigen groeiproces als dat voor je kind. Want je kind loslaten is geen verlies van liefde, maar een ruimte scheppen voor persoonlijke groei en zelf zorg, wat zowel ouders als kinderen ten goede komt. In deze blog een aantal tips om met de uitdagingen van jouw kind loslaten om te gaan.

lees verder
Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Mijn kind gunt mij geen me-time. Hoe kan ik ongestoord genieten van mijn moment voor mezelf?

Als moeder is een kostbaar momentje van me-time soms lastig te vinden in de drukte die het ouderschap met zich meebrengt. Maar wat nou als je eindelijk jouw rust moment hebt gevonden maar, jouw kind vraagt dan alsnog de hele tijd aandacht van jou? Kun je nog niet genieten van die Netflix serie, jouw boek of wat dan ook. Het lijkt er wel op alsof je kind het erom doet en jouw geen me-time moment gunt. Hoe ga je hiermee om zonder boos te worden en zorg je ervoor dat jij alsnog kunt genieten van jouw me-time moment? In deze blog duiken we in de redenen achter dit gedrag, en delen we enkele praktische tips om voortaan ongestoord te kunnen genieten van jouw me-time moment.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin