Home » opvoeding en ouderschap » Wat is intuïtief ouderschap?
Wat is intuitief ouderschap

Wat is intuïtief ouderschap?

door | 31 mei, 2023 | opvoeding en ouderschap

Intuïtief ouderschap bied een andere kijk op het ouderschap die aansluit bij de huidige behoeftes van ouders en kinderen. Intuïtief ouderschap begint dan ook steeds meer aandacht en populariteit te krijgen in vergelijking met de traditionele opvoedingsmethoden. Traditionele opvoedingsmethoden hebben vaak de neiging om te focussen op externe autoriteit, regels en controle over het gedrag van kinderen. Vaak werkt dit averechts en luisteren je kinderen juist niet en gaat het ‘lastig gedrag’ vertonen. Jouw kind is jouw spiegel en nodigt je daarmee uit om goed voor jezelf te zorgen.

Intuïtief ouderschap  legt de nadruk op het vertrouwen op de innerlijke wijsheid en intuïtie van ouders, en het afstemmen op de behoeften en signalen van het kind. Bij intuïtief ouderschap staat het opbouwen van een sterke ouder-kindrelatie centraal. Het moedigt ouders aan om te luisteren naar de behoeften en signalen van hun kinderen en daar adequaat op te reageren. Dit omvat het observeren van de non-verbale signalen van het kind, zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en stemintonatie, evenals het luisteren naar wat het kind zegt en het inleven in zijn of haar emoties.

Er is geen juiste manier van opvoeden

Intuïtief ouderschap erkent dat elk kind uniek is en dat er geen one-size-fits-all benadering is. Het is dus onmogelijk om je een bepaalde opvoedingsstijl toe te eigenen. Je dient een mix te vinden in dingen die voor jou en je kind werken. Elk kind en elke ouder is uniek, en wat werkt voor het ene gezin kan niet hetzelfde effect hebben op een ander gezin. Er bestaat geen gebruiksaanwijzing maar er zijn wat mij betreft wel een aantal belangrijke basisregels in het ouderschap. Opvoeding is een complex proces en er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen. Bij intuïtief ouderschap sta je als ouder open voor nieuwe benaderingen en om te experimenteren wat het beste werkt voor jouw gezin. Ik ga er vanuit dat jij jouw kind het beste kent en daarom ook weet wat goed voor je kind is en wat wel en niet werkt. Je hoeft daarvoor niet van allerlei cursussen te doen of boeken te lezen, het antwoord wat jij moet doen voor je kind zit al in jou. Je hoeft alleen maar te luisteren naar je intuïtie.

Factoren die belangrijk zijn bij jouw manier van opvoeden

Het is belangrijk om te onthouden dat wat het beste werkt voor een gezin afhangt van verschillende factoren, zoals de persoonlijkheid van jou als ouder, de behoeften en temperament van je kind, de culturele context en andere individuele gezinsomstandigheden.

Intuïtief ouderschap is een benadering die ouders kan helpen om meer in harmonie te zijn met hun kinderen. Door je intuïtie te versterken, voel jij jouw kind beter aan, luistert je kind beter en stopt het met vragen van negatieve aandacht. Ook reageer je op een manier die op dat moment het meest effectief is. Intuïtief ouderschap moedigt jou aan om te vertrouwen op je eigen oordeel en beslissingen te nemen op basis van wat jij voelt dat het beste is voor je kind. Jij gaat opvoeden op jouw manier, omdat het voor jouw gezin werkt, ongeacht wat een ander ervan vindt. Intuïtief ouderschap zorgt ervoor dat je vol zelfvertrouwen bent als ouder en dat je jezelf niet meer gek laat maken door wat ‘hoort’ of wat iedereen zegt wat je ‘moet’ doen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op het scala aan opvoedingsstijlen en benaderingen die beschikbaar zijn, het geeft jou als ouder de mogelijkheid om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jezelf en je gezin.

Benieuwd hoe jij intuïtief ouderschap kunt integreren in jouw gezin en hoe jij beter naar jouw intuïtie kunt leren luisteren? Een Gratis spiegelgesprek geeft jou persoonlijke tips en inzichten hoe jij rust in jezelf en het gezin kunt creëren.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Op het ene moment zijn je kind(eren) leuk aan het spelen en op het andere moment zitten ze ineens ruzie te maken. En natuurlijk juist op het moment dat jij even iets voor jezelf aan het doen bent. Kunnen ze dan ook nooit eens rustig spelen? Wat moet je nu doen zodat ze weer rustig verder gaan spelen en jij je dingen verder kunt afmaken? Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken en hoe stop je het?

lees verder
Het geheim voor een sterke band met je kind

Het geheim voor een sterke band met je kind

Authentiek ouderschap benadrukt het belang van een oprechte verbinding tussen ouder en kind. Het legt de nadruk op eerlijke communicatie, empathie, wederzijds respect en het aanmoedigen van zelfexpressie. Een authentieke ouder is zich bewust van zijn of haar eigen emoties, toont begrip voor de emoties van het kind en stimuleert een gezonde, open relatie. Deze verbinding leidt tot emotionele veerkracht, zelfvertrouwen en een diepgaande, liefdevolle band tussen ouder en kind.

lees verder
Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Zo vindt je als moeder rust: 6 tips om het ouderschap minder zwaar te maken

Het moederschap kan heel uitdagend en veeleisend zijn. Tussen het jongleren van verantwoordelijkheden, het jonge leven begeleiden, de verantwoordelijkheden die dat met zich mee brengt en het omgaan met de dagelijkse ups en downs. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de chaos van het moederschap. Maar vrees niet, want in deze blog deel ik je 6 tips om meer balans en rust in het ouderschap te vinden zodat, jij voluit geniet van deze bijzondere tijd samen met je kind(eren). 

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin