Home » opvoeding en ouderschap » Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?
Wat als je kinderen steeds ruzie maken?

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

door | 30 mei, 2023 | opvoeding en ouderschap

Op het ene moment zijn je kind(eren) leuk aan het spelen en op het andere moment zitten ze ineens ruzie te maken. En natuurlijk juist op het moment dat jij even iets voor jezelf aan het doen bent. Kunnen ze dan ook nooit eens rustig spelen en jij genieten van jouw Me-time moment? Voordat het helemaal uit de hand loopt, besluit je maar eens in te grijpen. Je gaat naar je kinderen toe en vraagt wat er aan de hand is. En daar begint het wijzen naar elkaar, die deed dit en haar broer deed dat. Tja, jij hebt het niet gezien want je was met wat anders bezig dus wie heeft er nu gelijk? Wat moet je nu doen zodat ze weer rustig verder gaan spelen en jij je dingen verder kunt afmaken? Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken en hoe stop je het?

Waar ruzie goed voor is

Ja, echt waar ruzie is altijd ergens goed voor. Ook al vinden we het niet leuk, ruzie heeft een functie. Wat kunnen wij leren van de ruzie tussen onze kinderen?

Ruzie zegt iets over jou als persoon

Ruzie vinden veel mensen niet leuk en het liefste hebben we altijd lieve vrede in huis, maar is dat reëel? Ruzie hoort toch bij het leven? Ruzie is niet erg, het zegt iets over de dynamiek die op dat moment gaande is. Als je deze dynamiek ziet en je aandeel van jezelf daarin, kan je ook neutraal naar een ander en de situatie gaan kijken. Als er ruzie is, dan sta je als twee tegenpolen tegenover elkaar want ieder wilt wat anders. Wij volwassenen gaan dan vaak de strijd en het gevecht aan om gelijk te krijgen en kunnen heel koppig blijven of verbreken zelfs het contact met diegene waarmee we ruzie hebben. Interessant is juist om te gaan zien wat er bij jou gebeurd tijdens zo’n ruzie, waarom doe je zoals je doet? En dat geld ook als je kinderen ruzie maken.  Wat gebeurd er bij jezelf als jouw kinderen ruzie hebben? Merk je dat je het direct wilt stoppen? Voel je frustratie en onmacht omdat je eigenlijk niet weet wat je nu moet doen? Wat doet een ruzie met jou? Jouw eigen aandeel bekijken in de ruzie zorgt voor een betere band tussen jouw en je kind en betere sfeer in huis.

Ruzie tussen broers en zussen zegt iets over de gezinsdynamiek

Broers en zussen hebben onderling een eigen dynamiek en dat botst dan ook regelmatig. En dat geeft niet, daar leren ze alleen maar van. Ze leren ervan om samen te gaan werken en lastige situaties zelf op te gaan lossen. Jij als ouder hebt snel de neiging om de ruzie te gaan oplossen en ertussen te gaan springen met als gevolg dat het vaak alleen maar erger wordt. Je kind luistert niet meer en je merkt dat het jou niet lukt om de ruzie te stoppen waardoor je gefrustreerd raakt, voor dat je het weet begin je te schreeuwen. Je verliest jezelf en zegt dingen die je eigenlijk niet meent. Verdomme, wat heb ik nu weer gedaan?

Wat kan jij doen als het tussen jouw kinderen even niet zo lekker gaat?

Het liefste doe je er alles aan om te voorkomen dat je kinderen ruzie maken en wil je het liefste dat de ruzie zo snel mogelijk stopt. En ja, voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook al hebben we net gelezen dat ruzie helemaal niet erg is, er zijn wel een aantal dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je kinderen minder vaak ruzie zullen maken en jij je er niet meer gefrustreerd onder voelt.

Laat je kinderen juist dingen samen doen

Voor de ontwikkeling van de kinderen is het goed om ze juist dingen sámen te laten doen. Zet ze bijvoorbeeld maar eens expres aan tafel en kijk maar wat er gebeurd. Of geef ze gezamenlijke taakjes: ‘jullie ruimen vandaag de tafel af, laat maar zien dat jullie dat heel goed samen kunnen. Wellicht luisteren ze eerst niet omdat, je kinderen nou eenmaal een sterke eigen wil hebben. Verwacht ook van je kinderen dat ze er samen uitkomen, op hun eigen manier. Ja, dit vraagt wel even om op je handen te zitten en je mond dicht te houden. En hoe fijn is het als de kinderen steeds meer taakjes van je overnemen zodat jij niet meer zoveel hoeft te doen. Je mag het allemaal laten gebeuren en er vertrouwen in hebben dat je kinderen het zelf op kunnen lossen. Als dat lukt, krijgen ze zelfvertrouwen, ze leren met conflicten en dynamieken omgaan. En als het een keer niet lukt, is het ook niet erg. Houd het luchtig en grijp alleen in als het écht nodig is.

Houd controle over je reactie

Doordat je zoveel frustratie voelt bij ruzie, heb je geen controle meer over jouw reactie. Hierdoor reageer je op een manier waar je achteraf spijt van krijgt en vaak wordt de ruzie alleen maar erger en gaan je kinderen je tegen jou richten waardoor je je alleen maar vervelender voelt. Je hebt geen controle over je reactie omdat een ruzie een ouder situatie bij jou op roept. Een situatie die eerder niet fijn was. Misschien had jij wel ouders die vaak ruzie maakte of heb je in je leven wel eens heel erg ruzie gehad. Jij probeert de controle te bewaren door in te grijpen als er ruzie komt. Of misschien loop jij wel de hele dag op je tenen om het iedereen naar zijn zin te maken om te voorkomen dat er ruzie komt. Allemaal manieren om controle te houden over de situatie maar, uiteindelijk gebeurd het toch en voel jij je alleen maar moe en teleurgesteld. Je hebt geen controle over de situatie, alleen over jouw reactie.

Wat levert het je op?

Rust en acceptatie in jezelf, het is oké als je kinderen ruzie maken. Je hebt er geen controle over dat het gebeurd maar, je kan wel leren controle te krijgen over jouw reactie. Want wat als jij je niet meer gefrustreerd voelt als je kinderen ruzie maken en jij gewoon je ding kunt blijven doen doordat het zich vanzelf oplost?

Rust en harmonie in het gezin, is dat wat jij graag wilt maar weet je niet hoe jij weer controle kunt krijgen over jouw reactie? In een GRATIS Spiegelgesprek kijk ik met je mee wat er bij jou gebeurd en wat jij kunt doen om de rust in jezelf en het gezin terug te gaan vinden. Plan hier direct jouw Gratis spiegelgesprek in.

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten

Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten

Je kind loslaten is gewoon moeilijk. Een nieuwe fase in het ouderschap breekt aan. Hoe kan jij jouw kind met een goed gevoel loslaten en verder begeleiden in de nieuwe ontwikkeling van je kind? En wat ga jij met de extra vrijgekomen tijd doen? Het loslaten van je kind geeft de nodige uitdagingen als ouder. In deze blog vind je praktische tips om je kind gemakkelijker los te laten.

lees verder
Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Het ouderschap is een reis van liefde en loslaten. Jij als ouder voelt diepe liefde voor je kind maar ervaart ook moeilijkheden bij het loslaten. Dit komt voort uit verantwoordelijkheidsgevoel en de diepgewortelde liefdesband. Het is essentieel voor jou als ouder om te leren loslaten zowel voor je eigen groeiproces als dat voor je kind. Want je kind loslaten is geen verlies van liefde, maar een ruimte scheppen voor persoonlijke groei en zelf zorg, wat zowel ouders als kinderen ten goede komt. In deze blog een aantal tips om met de uitdagingen van jouw kind loslaten om te gaan.

lees verder
Een vijftal ”Gouden lessen” in ouderschap

Een vijftal ”Gouden lessen” in ouderschap

Het ouderschap is elke dag een avontuur. Te midden van de hectiek van het drukke dagelijks leven, de slapeloze nachten en de momenten van zelftwijfel, zijn we als ouders constant op ontdekking hoe we het als ouder zo goed mogelijk kunnen doen. Ouderschap is een ongelooflijke reis, vol uitdagingen, vreugde, frustratie en ontelbare leermomenten. Geen enkele ouder heeft een handleiding bij de geboorte van hun kind, ieder doet het op zijn beste eigen manier. Wat mij betreft zijn er een aantal ”Gouden Lessen in ouderschap” waar je als ouder je aandacht op mag hebben om het ouderschap voor jezelf leuker en gemakkelijker te maken en tevens een levenslange goede band met je kinderen te hebben. 

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin