Home » opvoeding en ouderschap » Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?
Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

door | 3 okt, 2023 | opvoeding en ouderschap

Of je kind voor het eerst naar de opvang gaat of voor het eerst naar school, uit gaat met vrienden of het huis uit gaat, jij als ouder ervaart een mengeling van gevoelens als trots, zorg en angst wanneer je je kind ergens achterlaat. Het is een natuurlijke, maar vaak uitdagende, overgang om als ouder je kind los te laten en hen hun eigen weg te laten gaan. Waarom is het zo moeilijk? Waarom voel je je zo verscheurd tussen de verantwoordelijkheid voor je kind en het gehoor geven aan je eigen behoeften want tja, je zou toch moeten werken en dat dagje voor jezelf heb je toch echt nodig.

Waarom je kind loslaten zo moeilijk Is:

1. Liefde en Hechting:

De liefde voor je kind zit heel diepen deze liefdevolle hechting tussen jou en je kind maken het moeilijk om ze los te laten. Je wilt het allerbeste voor ze en het liefste wil je een levenslange goede band met je kind.  Deze emotionele connectie is een fundamenteel aspect van het ouderschap en maakt het natuurlijk moeilijk om je kind uit het zicht te hebben.

2. Zorg en Bescherming:

Het liefste wil je de hele dag bij je kind zijn om voor ze te zorgen en ze te beschermen voor alles wat er in deze grote mensenwereld kan gebeuren. Wanneer je kind ergens wordt achtergelaten, geeft jou het gevoel dat je de controle verliest over jouw kinderen. Zijn ze wel veilig, en wat nou als ze wat overkomt en je bent er niet bij? Belangrijk hierbij is dat als je je kind achterlaat, dit bij iemand is waarbij jij zelf een goed gevoel bij hebt en jij en je kind veilig voelen.

3. Verandering en Identiteit:

Het loslaten van je kind betekent niet alleen een nieuwe fase voor je kind maar vaak ook dat jij als ouder een nieuwe fase in je leven betreedt. Het confronteert jou als ouder dat je kind groter word en jou minder nodig heeft. Hoe ga je deze nieuwe fase in het ouderschap vormgeven en zorgen dat het loslaten wat makkelijker is? Als je kind bijvoorbeeld naar school gaat, heb jij meer tijd en ruimte voor jezelf. Dit kan bij jezelf vragen oproepen over jouw leven en persoonlijke identiteit. Want hoe wil je deze extra tijd benutten?

Hieronder enkele tips waarop je als ouder kunt omgaan met de uitdagingen van het loslaten van jouw kinderen.

Tip 1:Accepteer je Emoties

Het is normaal om verdrietig, bezorgd of angstig te zijn bij het loslaten van je kind. Erken deze emoties en geef jezelf toestemming om ze te voelen. Zie ze als iets positiefs en probeer anders naar het loslaten te kijken.

Tip 2: Zoek Steun:

Praat met andere ouders over je gevoelens. Vaak zullen ze vergelijkbare emoties ervaren en kunnen ze waardevolle steun bieden.

Tip 3: Sta jezelf zelfzorg toe:

Vind activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken, en maak tijd vrij om deze activiteiten dan ook daadwerkelijk te gaan doen. Het kan gaan om sporten, lezen, schilderen, of zelfs gewoon een wandeling maken in de natuur. Het maakt niet uit, als jij er maar van oplaad. Sta het jezelf toe om goed voor jezelf te zorgen, doordat je deze momenten verdiend, zelfs als daar oppas of opvang voor nodig is.

Tip 4: Communiceer met je Kind:

Als je kind oud genoeg is, praat dan openlijk over je gevoelens. Het delen van je emoties kan hen helpen begrijpen waarom het soms moeilijk voor je is om los te laten. Stel je kwetsbaar op tijdens het communiceren en geef je fouten als ouder toe mochten je emoties een keer de verkeerde kant zijn opgeschoten waardoor je even niet die leuke ouder was.

Tip 5: Leer Loslaten:

Erken dat loslaten een natuurlijk onderdeel van het opgroeiproces is. Vertrouw erop dat je je kind hebt voorbereid om zelfstandig te zijn en vertrouw op hun capaciteiten. Hoe groter je kinderen hoe groter jouw uitdaging met loslaten. Nu kan je je kind nog zonder al teveel weerstand naar de opvang brengen maar als ze pubers zijn, krijg je een grote mond terug. Hoe eerder jij om leert gaan met loslaten, jouw kind loslaat en jij zelf jouw eigen weg gaat,  hoe makkelijker en leuker jij het ouderschap voor jezelf maakt. Tijdens een GRATIS spiegelgesprek kijk ik mee hoe jij in jouw situatie jouw kind kunt loslaten en krijg jij persoonlijke en praktische tips om te gaan genieten van de volgende fase in het ouderschap.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel het moeilijk is om je kind los te laten, dit proces ook een natuurlijk onderdeel is van opgroeien en zich te kunnen ontwikkelen voor zowel ouders als kinderen. Door te zien waarom jij loslaten zo lastig vindt en te gaan luisteren naar jouw eigen behoeften, kan je als ouder niet alleen voor jezelf zorgen, maar ook een sterke, ondersteunende basis bieden voor je kinderen terwijl ze opgroeien en de wereld verkennen. Wil jij weten hoe jij als ouder jouw kind en jouw zelf het beste kunt geven in dit loslaat proces? Een GRATIS spiegelgesprek geeft jouw inzichten en praktische tips.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Help, mijn kind heeft een eigen wil. Hoe ga ik daarmee om?

Help, mijn kind heeft een eigen wil. Hoe ga ik daarmee om?

Deze blog benadrukt dat een eigen wil bij een kind een teken is van gezonde ontwikkeling. Het artikel moedigt ouders aan om de eigen wil van je kind te omarmen, terwijl je ook duidelijke grenzen stelt, wat resulteert in positieve groei en ontwikkeling.
Deze blog biedt voorbeelden van situaties waarin een kind een sterke wil toont, en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Het laat zien dat het gedrag van het kind een spiegel kan zijn voor je eigen overtuigingen, angsten en verlangens. Het artikel moedigt ouders aan om bewust te zijn van hun eigen emoties en reacties, wat kan leiden tot persoonlijke groei en een diepere ouder-kindrelatie.

lees verder
Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap

Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap

Deze blog verkent de kracht van “anders vasthouden” in het ouderschap, waarbij loslaten van je kind niet betekent het verliezen van liefde, maar eerder het omarmen van groei. Begeleid loslaten word hierbij een nieuwe benadering van het ouderschap. Het benadrukt het belang van begeleid loslaten, waar ouders hun kinderen aanmoedigen om hun vleugels uit te slaan terwijl ze een veilige haven bieden. Deze aanpak bevordert onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid bij kinderen. Voor ouders betekent het begeleid loslaten niet alleen een les voor het kind, maar ook een kans voor persoonlijke groei. Het opent de deur naar persoonlijke ruimte en bewuste zelfzorg, waardoor ouders zich kunnen richten op hun eigen interesses en welzijn.

lees verder
Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten

Wat je als ouder moet doen als jij het lastig vindt om jouw kind los te laten

Je kind loslaten is gewoon moeilijk. Een nieuwe fase in het ouderschap breekt aan. Hoe kan jij jouw kind met een goed gevoel loslaten en verder begeleiden in de nieuwe ontwikkeling van je kind? En wat ga jij met de extra vrijgekomen tijd doen? Het loslaten van je kind geeft de nodige uitdagingen als ouder. In deze blog vind je praktische tips om je kind gemakkelijker los te laten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin