Home » opvoeding en ouderschap » Vraagt jouw kind ook veel (negatieve) aandacht?
Negatieve aandacht kind

Vraagt jouw kind ook veel (negatieve) aandacht?

door | 15 mrt, 2023 | opvoeding en ouderschap, Tijdsmanagement voor gezinnen

Kinderen vragen om aandacht, het ouderschap is voor de meeste mensen hetgeen waar we voor ons gevoel de meeste tijd en energie in steken. En die tijd en energie geven we ons kind met alle liefde maar wat als je kind voor je gevoel nooit luistert en op een negatieve manier aandacht vraagt? Je wordt er moe van, niks lijkt te werken en er lijkt nooit tijd te zijn voor jouw me-time moment. Je merkt dat je er moe van wordt, waardoor jouw lontje korter is waardoor je sneller irriteert aan het negatieve gedrag van je kind. Wat kan je eraan doen als je kind negatieve aandacht vraagt en hoe stop je het?

Waarom vraagt mijn kind negatieve aandacht?

Soms lijkt het wel alsof jouw kind express vervelend doet om jou te plagen. Je wilt je kind het liefste achter het behang plakken. Maar wist jij dat jouw kind iets wil zeggen met het ‘lastige’ gedrag? Jouw kind vraagt aandacht omdat het gezien wilt worden en heeft daarom een spiegelboodschap voor jou.

Kinderen vragen aandacht omdat ze gezien willen worden. Ze willen jou iets duidelijk maken omdat het niet goed met ze gaat, of omdat ze zien dat jij juist beter voor jezelf mag gaan zorgen. Ga jij als ouder beter voor jezelf zorgen en jezelf geven wat jij nodig hebt zul je zien dat dit de band met jou en je kind versterkt.

Aandachtig ouderschap

We zijn als ouder altijd druk, ook al zijn we vrij en hebben we tijd met onze kinderen ons hoofd zit nog bij de mail van het werk of je lange to-do lijst. Je kind voelt dat en gaat hierdoor op een negatieve manier aandacht van jou vragen. Wat belangrijk is bij aandacht geven is dat je echte aandacht geeft. En daarmee bedoel ik dat je er ook letterlijk met je aandacht erbij bent.

In hoeverre kan je echt al het andere loslaten en je volledig focussen op jouw kind?

En daar zit vaak het probleem. We zijn allemaal druk met onze eigen dingen die onze gedachten opeisen. We zijn allemaal druk en er spelen van allerlei andere zaken door ons hoofd die we niet moeten vergeten of nog moeten doen. Dat kunnen alle daagse dingen zijn zoals je boodschappenlijstje of andere dingen die je nog moet doen. Er kunnen echter ook andere zaken zijn die je momenteel echt bezig houden, bijvoorbeeld iets op je werk of een belangrijke keuze die je moet maken, dan is het moeilijk om je aandacht daar vandaan te houden. Je bent dan niet helemaal aanwezig en hebt niet de volle aandacht voor je kind.

Multitasken: Verloren tijd

We denken vaak dat we tijdswinst behalen door meerdere dingen tegelijk te doen. Nog eventjes dit en dat terwijl je kind zelf aan het kleuren is Ondertussen vraagt je kind aandacht, mama kijk eens hoe mooi? Jaaaa, prachtig zeg je terwijl je niet omkijkt doordat je met je hoofd een mail aan het typen bent. We kennen het allemaal wel. Dat je maar met een half oor luistert. Dat je er niet helemaal met je aandacht erbij bent. Je kind merkt dat ook en gaat juist nog meer aandacht vragen d.m.v zeuren of een andere manier. Doordat jij er niet helemaal met je aandacht bij bent, kan het aandacht vragen van een kind al gauw als gedram en als irritant ervaren worden. Hierdoor reageer jij ook wel eens op een manier die jij niet wilt en waar jij je achteraf schuldig om voelt.

Wat is er aan de hand als je kind niet luistert?

Als een kind niet die aandacht krijgt die hij nodig heeft, is zijn behoefte dus niet bevredigd. Jij ziet als ouder niet wat je kind echt nodig heeft doordat jij te druk bent met jezelf en je eigen problemen. Je kind heeft jou nodig en zal onbewust doorgaan met aandacht vragen. Vaak wordt dat dan als een negatieve manier van aandacht vragen bestempeld. Maar een kind is zich daar lang niet altijd van bewust. Het zijn gewoon pogingen om alsnog de aandacht te krijgen die het wil. De juiste aandacht. Echte aandacht. En een reactie, waardoor hij zich begrepen voelt.

Moet ik mijn kind dan altijd zijn zin geven?

Moet ik mijn kind dan altijd aandacht geven als ie daarom vraagt? Je kind heeft een sterke eigen wil en vraagt voor je gevoel continue aandacht door zijn zin door te drammen. Maar waarom zou je kind dit doen denk je? Wat voor spiegelbooschap heeft jouw kind hiervoor jou?

Wat heeft jouw kind echt nodig?

Als je kind een keer drammerig overkomt, of als je vindt dat hij op een negatieve manier aandacht vraagt, dan zou je jezelf eens kunnen afvragen: waar heeft mijn kind maar ook ik zelf behoefte aan? Op welke manier kan ik mijn kind de aandacht geven die hij nodig heeft? Weet ik wat hem bezighoudt, heb ik het wel opgepikt? Of was ik op het moment dat mijn aandacht nodig was net even ergens anders met mijn gedachten en te druk met mijzelf? Maak contact met je intuitie en voel wat jij zelf en je kind nodig heeft, intuitief ouderschap maakt het opvoeden een stuk gemakkelijker.

Als je achter de behoefte en boodschap komt van het (negatieve) aandacht vragen van je kind, zou het aandacht vragen en jouw irritatie verdwijnen. Tijdens een Gratis spiegelgesprek heb je dit zo duidelijk en kan het negatieve aandacht vragen stoppen.

Het is heel menselijk als een kind wel eens (negatieve) aandacht vraagt. Je hoeft je dus ook niet schuldig te voelen. Het is echter wel vervelend als het niet verdwijnt, je stress krijgt van het ouderschap en jij niet volop kunt genieten van de momenten met je kind. Het zou daarom wel eens fijn zijn om tips en tools te krijgen die ervoor zorgen dat je kind weer gaat luisteren. Je bewust te zijn hoe de ouder-kind dynamiek werkt en te oefenen met echte aandacht geven. Je zult merken, dat als de behoefte aan echte aandacht bevredigd is, je kind al gauw weer lekker zelf bezig kan. Zonder jouw aandacht. Dan heb jij dus ook meer tijd voor jezelf!

Ben jij het zat en wil jij nu meer rust in jezelf en het gezin? Zie in een GRATIS spiegelgesprek direct de boodschap van het ‘lastige’ gedrag van jouw kind.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap

Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap

Deze blog verkent de kracht van “anders vasthouden” in het ouderschap, waarbij loslaten van je kind niet betekent het verliezen van liefde, maar eerder het omarmen van groei. Begeleid loslaten word hierbij een nieuwe benadering van het ouderschap. Het benadrukt het belang van begeleid loslaten, waar ouders hun kinderen aanmoedigen om hun vleugels uit te slaan terwijl ze een veilige haven bieden. Deze aanpak bevordert onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid bij kinderen. Voor ouders betekent het begeleid loslaten niet alleen een les voor het kind, maar ook een kans voor persoonlijke groei. Het opent de deur naar persoonlijke ruimte en bewuste zelfzorg, waardoor ouders zich kunnen richten op hun eigen interesses en welzijn.

lees verder
Het geheim voor een sterke band met je kind

Het geheim voor een sterke band met je kind

Authentiek ouderschap benadrukt het belang van een oprechte verbinding tussen ouder en kind. Het legt de nadruk op eerlijke communicatie, empathie, wederzijds respect en het aanmoedigen van zelfexpressie. Een authentieke ouder is zich bewust van zijn of haar eigen emoties, toont begrip voor de emoties van het kind en stimuleert een gezonde, open relatie. Deze verbinding leidt tot emotionele veerkracht, zelfvertrouwen en een diepgaande, liefdevolle band tussen ouder en kind.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin