Home » opvoeding en ouderschap » Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap
Als je kind jou moeilijk kan loslaten

Je kind niet ‘loslaten’ maar anders vasthouden: De kunst van begeleid Loslaten in Ouderschap

door | 3 okt, 2023 | opvoeding en ouderschap, Zelfzorg voor ouders

Loslaten van je kind is een proces en is voor veel ouders lastig. Besef je dat jij je kind nooit echt loslaat, ook al zie je elkaar niet, het onzichtbare lijntje tussen jou en je kind is er altijd. In het hart van het ouderschap ligt niet de kunst van ‘loslaten’ maar van “anders vasthouden”. Het betekent niet je kinderen loslaten in de grote, onbekende wereld, maar eerder hen begeleiden op hun ontdekkingsreis op een verantwoorde manier. Deze vorm van loslaten is niet het verlies van de liefde van je kind, maar het omarmen van groei – voor zowel jou als ouder als je kind.

In deze blog verken ik de kunst van het anders vasthouden en ontdek je hoe jij loslaten van je kind een onderdeel kan laten zijn van het groeiproces van jezelf als ouder en je kind. Dit creëert ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en bewuste zelfzorg voor jou als ouder.

Begeleid Loslaten: Een Nieuwe Benadering van Ouderschap

Je kind vasthouden met begeleiding:

In plaats van vasthouden in de traditionele zin, is begeleid loslaten een proces waarbij ouders een veilige haven bieden terwijl ze hun kinderen aanmoedigen om hun vleugels uit te slaan. Het gaat om het delen van kennis, het bieden van steun en het versterken van hun zelfvertrouwen.

De Rol van Ouders als Gidsen:

Ouders fungeren als gidsen op de reis van hun kinderen, wijzend op mogelijke wegen, maar hen ook de vrijheid bieden om hun eigen pad te kiezen. Dit proces bevordert onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid en besluitvaardigheid bij kinderen. Het is tijd om jouw eigen leven te gaan leiden. De extra vrije tijd waar je zo graag naar verlangde is er dan eindelijk. Hoe ga jij deze extra tijd invullen? 

Het Groeiproces van Ouder en Kind:

Loslaten als Groeikans:

Voor jou als ouder is loslaten niet alleen een les voor je kind maar ook een kans voor persoonlijke groei voor jezelf. Het leert jou creëren van meer flexibiliteit, geduld en vertrouwen, wat jou sterker maakt in je rol als ouder. Krijg je echter de zenuwen als je je kind moet loslaten of gaat je kind in protest als je hem of haar moet achterlaten? Dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand en mag je in de spiegel van je kind gaan kijken. Je kind geeft jou namelijk zelf antwoord of wat het nodig heeft en waarom je kind moeite heeft met loslaten, je moet het alleen zelf gaan zien. In dat geval kan ik je de online training: Hoe luistert mijn kind weer aanraden. Deze leert hoe jij minder last krijgt van het loslaten van je kind.

Ruimte voor Persoonlijke Ontwikkeling

Begeleid loslaten opent de deur naar meer persoonlijke ruimte. Jij krijgt er meer eigen tijd voor terug en als ouder kun je deze tijd bewust invullen door je meer te richten op je passies en interesses, en een momentje zelfzorg pakken. Het is een gelegenheid om meer je eigen identiteit te ontwikkelen buiten het ouderschap. Want je bent toch meer dan alleen mama?

Bewuste Zelfzorg voor Ouders:

Tijd voor jezelf:

Door bewust tijd vrij te maken voor jezelf, kan je weer opladen en geef je prioriteit aan je eigen welzijn. Want hoe vaak ligt niet de prioriteit bij onze kinderen en anderen bezigheden? Jij zelf bungelt vaak onderaan je eigen prioriteitenlijstje nietwaar?  Het kunnen al kleine momenten van rust zijn, zoals een kopje thee drinken of een wandeling maken, die een groot verschil maken in jouw algehele welzijn.

Zorg voor de Innerlijke Wereld:

Naast externe zelfzorg is het belangrijk om je innerlijke wereld te koesteren. Wat speelt er diep van binnen echt bij jou? Waarom vind je het zo lastig om jouw kind los te laten? Je kan de extra vrije tijd invullen door meer te gaan werken want, dan heb je meer geld maar ligt hier echt jouw behoefte? Echte zelfzorg is zorgen voor jouw innerlijke wereld en jezelf geven wat je nodig hebt. Rust, meditatie, journalen, coaching of deze online training kan jou helpen om jouw emoties beter te begrijpen en te verwerken.

Begeleid loslaten is een teken van diepe liefde en vertrouwen in je kind maar ook in jezelf. Het geeft jou als ouder de ruimte om te bloeien en kinderen de kans om te leren en te groeien. Het is een uitnodiging om te verschuiven van vasthouden uit angst naar vasthouden uit liefde en begeleiding. Helaas zie ik dat ouderschap veelal nog gebeurd vanuit angst. Als je leert loslaten en je kind anders gaat vasthouden op een manier door te gaan luisteren naar jouw intuïtie zul je zien dat het jullie beiden goed zal doen. Wat jou kan helpen om jouw kind ‘los te laten’ en ‘anders vast te houden kan ik met je bepreken tijdens een GRATIS spiegelgesprek. Ik geef je dan gelijk praktische tips om met deze nieuwe uitdaging in het ouderschap om te gaan zodat jij rust vind in jezelf en jouw kind liefdevol kunt begeleiden.

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Het ouderschap is een reis van liefde en loslaten. Jij als ouder voelt diepe liefde voor je kind maar ervaart ook moeilijkheden bij het loslaten. Dit komt voort uit verantwoordelijkheidsgevoel en de diepgewortelde liefdesband. Het is essentieel voor jou als ouder om te leren loslaten zowel voor je eigen groeiproces als dat voor je kind. Want je kind loslaten is geen verlies van liefde, maar een ruimte scheppen voor persoonlijke groei en zelf zorg, wat zowel ouders als kinderen ten goede komt. In deze blog een aantal tips om met de uitdagingen van jouw kind loslaten om te gaan.

lees verder
Een vijftal ”Gouden lessen” in ouderschap

Een vijftal ”Gouden lessen” in ouderschap

Het ouderschap is elke dag een avontuur. Te midden van de hectiek van het drukke dagelijks leven, de slapeloze nachten en de momenten van zelftwijfel, zijn we als ouders constant op ontdekking hoe we het als ouder zo goed mogelijk kunnen doen. Ouderschap is een ongelooflijke reis, vol uitdagingen, vreugde, frustratie en ontelbare leermomenten. Geen enkele ouder heeft een handleiding bij de geboorte van hun kind, ieder doet het op zijn beste eigen manier. Wat mij betreft zijn er een aantal ”Gouden Lessen in ouderschap” waar je als ouder je aandacht op mag hebben om het ouderschap voor jezelf leuker en gemakkelijker te maken en tevens een levenslange goede band met je kinderen te hebben. 

lees verder
Mama’s Me-Time: Waarom jij op de eerste plaatst staat en dan pas je kind en partner

Mama’s Me-Time: Waarom jij op de eerste plaatst staat en dan pas je kind en partner

In de drukte van het moederschap is het cruciaal voor moeders om tijd voor zichzelf te nemen. De blog “Mama’s Me-Time: Waarom Jij op de eerste plaats staat en dan pas je kind” benadrukt dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Het biedt energieherstel, behoudt van je identiteit, vermindert stress en geeft een krachtig voorbeeld aan je kind. Het artikel spoort moeders aan om tijd voor zichzelf te maken, omdat dit niet alleen hun eigen welzijn bevordert, maar ook gezondere relaties met hun dierbaren ondersteunt. #Moederschap #Zelfzorg #Balans

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin