Een peuter die zijn eigen kleren wilt uitkiezen en de meest gekke combinaties aan wilt of zijn groente niet wilt eten. Een tiener die zijn kamer niet wilt opruimen of zijn telefoon niet weg wilt leggen. Heb jij ook zo’n kind die zo vastberaden is en die precies weet wat die wel en niet wilt? Een echte doorzetter, geeft niet gauw op en staat vol zelfvertrouwen achter zijn of haar keuzes. De vastberadenheid van je kind maakt je boos, voor je gevoel doen ze dit om aandacht te vragen door juist datgene te doen wat jij niet wilt. Het levert een stressvolle situatie op waarin je als ouder ook rustig wilt blijven. Een hele uitdaging als ouder, in deze blog ga ik dieper in op enkele voorbeelden van een kind met een sterke eigen wil en hoe je er als ouder mee kunt omgaan. Bovendien laat ik zien hoe de eigen wil van je kind een spiegel kan zijn voor je eigen groei en persoonlijke ontwikkeling en je de band met je kind kunt verbeteren.
Waarom is het goed als je kind een eigen wil heeft?
Ik snap dat als je kind zijn eigen wil doordramt, je als ouder dit gedrag als vervelend zult ervaren. Alleen is dit gedrag bij een kind eigenlijk een teken van gezonde ontwikkeling. Om je kind te helpen in zijn ontwikkeling mag je jouw kind meer loslaten. Hieronder redenen waarom het belangrijk is om je kind zijn eigen wil te laten zien.
1. Een sterk zelfbeeld
Wanneer een kind een eigen wil ontwikkelt, betekent dit dat ze een sterk zelfbeeld beginnen te vormen. Ze leren wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat ze niet leuk vinden. Dit is een essentieel onderdeel van hun identiteitsvorming. Als ouder kun je dit proces ondersteunen door open te staan voor de meningen van je kind en hen aan te moedigen hun eigen keuzes te maken binnen veilige grenzen.
2. Zelfvertrouwen en zelfstandigheid
Een kind met een eigen wil leert zelfvertrouwen en zelfstandigheid ontwikkelen. Ze leren dat het oké is om hun mening te uiten en voor zichzelf op te komen. Dit zijn belangrijke vaardigheden die hen helpen in hun latere leven, zowel op school als in sociale situaties.
3. Leren omgaan met emoties
Kinderen met een eigen wil leren ook omgaan met emoties, zowel die van henzelf als die van anderen. Ze leren empathie en begrip ontwikkelen voor verschillende standpunten. Dit draagt bij aan het voelen van emoties in bepaalde situaties, wat hen helpt in de omgang met anderen en het opbouwen van gezonde relaties in de toekomst.
Moet ik mijn kind dan maar zijn zin geven?
Natuurlijk is het belangrijk om grenzen te stellen voor een kind met een sterke wil. Het betekent niet dat ze alles mogen doen wat ze willen. Als ouder is het jouw taak om duidelijke, consistente grenzen te stellen, zodat je kind weet wat wel en niet acceptabel gedrag is. Dit helpt hen te begrijpen dat hun eigen wil belangrijk is, maar dat er ook regels en normen zijn waaraan ze zich moeten houden. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te weten wat jij zelf wel en niet wilt zonder jouw eigen normen en waarden altijd leidend te laten zijn.
Herkenbare voorbeelden en hoe ga je om met de eigen wil van je kind?
Hieronder ga ik dieper in op enkele voorbeelden van een kind met een sterke wil en hoe je er als ouder mee kunt omgaan. Bovendien laat ik je zien hoe de eigen wil van je kind een spiegel kan zijn voor je eigen groei en persoonlijke ontwikkeling.
De koppige kleuter
Je kleuter weigert de kleren te dragen die jij hebt gekozen, en kiest zijn eigen outfit, zelfs als het niet past bij de gelegenheid of als het een hele gekke combinatie is. In plaats van een strijd aan te gaan, ga je het gesprek aan. Je waardeert zijn behoefte aan zelfexpressie en individualiteit, en je moedigt hem aan om zijn eigen stijl te ontwikkelen.
Je kunt jezelf afvragen waarom het belangrijk voor je is dat je kind zich kleedt of gedraagt op een bepaalde manier. Reflecteer op je eigen normen en waarden en waar deze vandaan komen. Vind jij het soms zelf belangrijk om er goed uit te zien en ben je bang dat je kind rare reacties krijgt en/of misschien wel gepest wordt? Wat zegt dit over jou dat jij ook je eigen wil wilt opdringen? Het gedrag van je kind kan een spiegel zijn die je confronteert met je eigen ideeën over identiteit en zelfexpressie. Durf in de spiegel van je kind te kijken.
De eigenwijze tiener
De kamer van je puber is een grote zwijnenstal aan het worden en weigert deze op te ruimen, ondanks de vele herhaalverzoeken vanuit jouw kant. Het lijkt een eeuwige discussie te worden en de rommel wordt alleen maar meer. Je ergert je eraan en gaat zelf de kamer opruimen. In plaats van de kamer van je tiener telkens zelf op te ruimen, geef je haar de verantwoordelijkheid. Je geeft het belangrijk van opruimen en een schone kamer aan. Als ze het een keer niet doet, laat de natuurlijke consequenties haar leren.
Als ouder kun je je afvragen waarom een opgeruimde kamer belangrijk voor je is. Reflecteer op je eigen behoefte aan orde en controle. Wil jij zelf alles perfect en netjes hebben? Waarom is dat belangrijk voor je en hoe ver ga je zelf hierin door? Het kan een gelegenheid zijn om te onderzoeken waarom je bepaalde normen en verwachtingen hebt van jezelf en van je kind en of deze realistisch zijn. Misschien ontdek je dat jouw behoefte aan netheid voortkomt uit je eigen opvoeding of persoonlijke voorkeuren.
Herken jij deze voorbeelden en wil je hier beter mee om leren gaan zodat het niet telkens een strijd wordt? Of heb jij een ander voorbeeld van een eigen wil waarbij je niet weet hoe je hiermee om kan gaan? In een GRATIS spiegelgesprek kijk ik mee naar jouw persoonlijke situatie en kom jij achter de spiegelboodschap van jouw kind.
Conclusie
Het is als ouder belangrijk om bewust te zijn van jouw eigen emoties en reacties. Het gedrag van het kind kan jou als ouder uitdagen om je eigen overtuigingen en waarden te heroverwegen. Het kan een kans zijn om persoonlijk te groeien en meer begrip en acceptatie te krijgen bij je kind waardoor jullie beiden ontwikkelen. Door in de spiegel van je kind te kijken kan je de band met je kind verbeteren waar je levenslang profijt van zult hebben. Hoe dit precies werkt en wat de spiegelboodschap van jouw kind is leer je in de online training: hoe luistert mijn kind weer.
0 Reacties