Het ouderschap is elke dag een avontuur. Te midden van de hectiek van het drukke dagelijks leven, de slapeloze nachten en de momenten van zelftwijfel, zijn we als ouders constant op ontdekking hoe we het als ouder zo goed mogelijk kunnen doen. Ouderschap is een ongelooflijke reis, vol uitdagingen, vreugde, frustratie en ontelbare leermomenten. Geen enkele ouder heeft een handleiding bij de geboorte van hun kind, iedere ouder doet het goed door zijn best te doen op zijn eigen manier. Maar wat doet nou een ‘goede’ ouder? Wat mij betreft zijn er een aantal ”Gouden Lessen in ouderschap” waar je als ouder je aandacht op mag hebben om het ouderschap voor jezelf leuker en gemakkelijker te maken en tevens een levenslange goede band met je kinderen te hebben.
1. Zelfzorg als Krachtbron voor ouders
De hele dag ben je druk voor anderen, je zorgt dat je kinderen gewassen, aangekleed en met een volle maag naar school gaat. Daarna race je naar je werk om daar je beste beentje voor te zetten. De hele dag is druk en tijd voor jezelf vinden in een druk gezinsleven kan best lastig zijn. Het ouderschap is al zwaar genoeg maar, als je eind van de dag uitgeteld op de bank ploft besef je dat je eigenlijk nog steeds van alles ‘moet’ doen. Je vind het eigenlijk ook nog te vroeg om naar bed te gaan dus je scrolt nog wat doelloos op social media, lange leve de telefoonverslaving want, daar heb je vaak wel tijd voor maar valt niet onder zelfzorg;). En wat vaak gebeurd, Me-time staat onderaan je to-do lijst dus, schiet je quality me-time moment er eigenlijk bij in want, er zijn genoeg andere dingen die ‘moeten’ gebeuren. En als je wel quality time hebt merk je dat een avondje voor jezelf of een sauna inmiddels niet genoeg is om de batterij van jezelf wel even volledig op te laden.
Ik geloof erin dat jij als ouder centraal mag staan ipv je kind(eren). Want kortom, als je niet eens goed voor jezelf kunt zorgen, waarom kan je dat dan wel voor je kind? Je geeft jezelf niet wat je nodig hebt doordat, je de focus constant op de ander, vooral je kind(eren) hebt. En zelfzorg gaat verder dan alleen een avondje quality time. Want wat is zelfzorg eigenlijk nou echt? Zelfzorg kunnen toepassen is een proces maar, als je de basis van échte zelfzorg beheerst wordt het ouderschap voor jou en je kinderen een stuk ontspannende.
2. Communicatie als sleutel
Een van de meest waardevolle lessen in ouderschap is het belang van communicatie. Als ouder je kwetsbaar durven opstellen en het openlijk delen van gedachten, gevoelens en dromen creëert een band van vertrouwen tussen jou en je kind(eren). Hoe vaak zie jij dat er iets met je kind aan de hand is maar dat het niet tegen jou vertelt wat er aan de hand is? In de online training: hoe luistert mijn kind weer is er aandacht voor de ouder-kind communicatie en leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat jou kind naar jou toe komt en deelt wat er in zichzelf om gaat. Communicatie is echt the key en het is nooit te laat om de kunst van effectieve communicatie te omarmen en hierdoor de band met je kind te verdiepen.
3. Grenzen stellen vanuit liefde
Het stellen van grenzen is een kunst op zich want, waar ligt jouw grens? Je wilt niet dat je kind alles mag en voor je gevoel ‘over je heen loopt’ maar je wilt ook weer niet te streng zijn. Ik zie veel ouders die eigenlijk niet weten wat ze nou zelf echt willen. Wat vind jij belangrijk? En niet alleen richting de opvoeding van je kind, deze vraag gaat verder want, hoe wil jij leven? Hoe wil jij je voelen als persoon maar ook in je relatie en als moeder, welke type mensen wil jij om je heen, waar krijg je echt energie van? Zomaar even wat vragen die heel belangrijk zijn om te weten waar jouw grens ligt. Weet jij zo het antwoord op deze vragen? zo niet, dan adviseer ik je om een GRATIS spiegelgesprek te plannen om zelfbewustzijn te creëren om liefdevolle grenzen te kunnen stellen voor jezelf en je kind. Grenzen stellen heeft niks met opvoeding te maken maar alles vanuit jouw zelf. Het is jouw taak om vanuit liefde voor jezelf ook liefdevolle grenzen voor je kind te kunnen stellen die ervoor zorgen zodat jouw kind weer gaat luisteren. Grenzen stellen is echt een belangrijk basis aspect in de opvoeding maar ook voor jouw eigen rust en geluk in jouw leven.
4. Tijd, het waardevolste geschenk voor je kind!
In de hectiek van het drukke dagelijkse gezinsleven kan tijd soms een schaars goed lijken. Toch is tijd, het beste wat jij jouw kind kunt geven. En dan bedoel ik niet de tijd dat als je kind zijn gemaakte tekening laat zien en jij vanuit je telefoon twee tellen kijkt en zegt: ”wat een mooie tekening’. Nee, tijd is sowieso een kostbaar bezit in je leven want, tijd komt nooit meer terug. Deze kostbare tijd met je kind dus ook niet en ze zijn al zo snel groot.. Wat is nou een paar minuten tijd ten opzichte van de gehele dag? Het kan een heleboel op een negatieve manier aandacht vragen van je kind schelen en quality time samen met je kind versterkt de band. Tijd met je kind is alleen waardevol als je ook voor de volle 100% met je aandacht bij je kind bent. Want hoe vaak zit jouw gedachten toch ergens anders? Het proces van zelfzorg en zelfbewustzijn helpt jou om minder te ‘moeten’ en meer vanuit ontspanning te genieten van jouw leven en de aandacht met je kind.
5. Positief zelfbewustzijn en persoonlijk ontwikkelen
Een perfecte ouder is niemand, we maken allemaal fouten maar door eventuele tekortkomingen te erkennen en open te staan voor groei, is een prachtig aspect van ouderschap. Het vermogen om kritisch naar onszelf te kijken, onze emoties en reacties te begrijpen en bewust te zijn van onze eigen behoeften, vormt de basis voor een gezonde ouder-kindrelatie en draagt bij aan het welzijn van het hele gezin. Je kind is jouw spiegel, heb jij het gevoel dat er iets is met je kind en/of voel jij je niet de persoon, partner en/of ouder die jij wilt zijn? Zelfbewustzijn vormt de basis van de opvoeding en versterkt de ouder- kind relatie. In een gratis spiegelgesprek krijg jij inzichten hoe jij weer rust in jezelf en het gezin creëert. l
0 Reacties