Home » opvoeding en ouderschap » De kracht van fouten erkennen als ouder
fouten maken als ouder

De kracht van fouten erkennen als ouder

door | 7 nov, 2023 | opvoeding en ouderschap

Iedere ouder maakt in zijn ogen wel eens fouten. Je verliest bijvoorbeeld je geduld of zegt of doet dingen die je eigenlijk niet wilde, blijf maar eens rustig in deze stressvolle situaties. We doen allemaal wel eens domme dingen in het leven. Iets waar je je achteraf schuldig om voelt, omdat je het graag anders had gezien. Maar ja, het is nou eenmaal gebeurd en je hebt je geduld verloren richting je kind waardoor jij jouw gedrag niet meer onder controle had. En ja, we maken allemaal fouten, vergissen ons wel eens, er zijn misverstanden in de wereld en we maken af en toe een zooitje van ons leven. Belangrijk is echter, hoe ga jij met deze situatie om? Steek jij je kop in het zand of pak jij jouw verantwoordelijkheid als ouder en durf je sorry te zeggen tegen je kind? In deze blog lees je hoe je een goed contact behoud in lastige situaties en wat je kunt doen als jouw reactie wel eens ‘fout’ is geweest.

Als je nu niet luistert dan……..

Veel ouders zijn gevoelig als hun kind iets doet wat ze niet in hun hoofd hebben, als het even niet gaat zoals je wilt dat het gaat. Je kind wilt bijvoorbeeld het eten niet op eten of je puber wilt niet meer om negen uur naar bed omdat jij dat zegt. Voor je gevoel doen ze dit om op een negatieve manier aandacht te vragen om zon hun zin te krijgen. De frustratie in jou komt dan omhoog, je kind heeft een sterke eigen wil en er wordt op dat moment veel van je gevraagd. Je voelt je machteloos omdat het niet gaat zoals je wilt, ergens ben je de controle kwijt waardoor je manipulatief gedrag gaat vertonen. Als je nu niet je eten op eet of als je nu niet naar bed gaat…….. dan…… nou vul zelf maar in wat je dan zegt om mee te dreigen. En helpt het als je een dreigement aan je kind geeft als het niet luistert? Vaak wordt het alleen maar erger en vooral van je puber krijg je een grote mond terug wat je nog meer een vervelend gevoel geeft. Of broertjes en zusjes gaan zich ermee bemoeien en voor dat je het weet hebben je kinderen ook nog ruzie met elkaar.

Bovenstaande situaties zijn herkenbaar in de weg om kinderen te laten groeien naar hun zelfstandigheid. Op deze weg kan het alleen wel eens flink botsen tussen de behoeften van die van jou als ouder en die van je kind. Je kan zeggen dat het ‘een fase’ is die eventjes lastig is. Alleen zegt het niet zoveel over jouw kind maar wat er gebeurd bij jou als ouder. Is bovenstaande herkenbaar voor jou als ouder? Check dan even de online training: hoe luistert mijn kind weer om te zien hoe je het ook anders kunt aanpakken waardoor je kind wel gaat luisteren.

Hoe krijg je een goed contact met je kind in een lastige situatie?

Het kennen van jouw eigen behoeftes en die van je kind helpt jou deze lastige situaties voorkomen. Want, vaak is het je eigen angst of onzekerheid dat je bovenop je kind gaat zitten. Je hoeft je kind ook niet los te laten hierin, alleen leren anders vasthouden om als ouder je kind te begeleiden in het ouderschap. Je bent bang dat ze niet voldoende vitamines binnen krijgen en groot en sterk worden als ze hun bord niet leeg eten. Of je hebt eigenlijk als ouder gewoon even behoefte aan rust en wilt dat je kind naar hun eigen kamer gaat zodat jij lekker je serie kan kijken. Maar in plaats van dit toe te geven, ga je bovenop je kind zitten en zorgen dat jij je zin krijgt. Je zet hierbij eigenlijk jouw eigen behoefte centraal en kan hierdoor je kind niet loslaten. En ja ,je kind loslaten is moeilijk maar je negeert in dit geval de behoeften van je kind. Niet gek toch dat je kind gaat protesteren? En daar doe jij dan als ouder nog even een schepje bovenop en voordat je het weet is er ruzie en voel jij je schuldig over hoe het vervolgens gaat tussen jou en je kind. Kan je nog niet optimaal genieten van je netflix serie;) Als je de basisregels van het ouderschap beheerst hoef jij je nooit meer schuldig te voelen dat je iets niet goed hebt gedaan.

De kracht van kwetsbaarheid richting je kind

Eerlijkheid duurt altijd het langst. Durf jij eerlijk aan te geven waar jouw eigen behoeftes liggen en jouw fouten toe te geven en sorry te zeggen je kind als je uit de bocht bent gevlogen? In plaats van je na de ruzie je rot te voelen en je af te vragen: ‘doe ik het wel goed voor mijn kind en ben ik een goede ouder?”. Stel jezelf de vraag:” waarom deed ik dit en wat zijn op dit moment echt mijn behoeften?”

Ja en daar is kwetsbaarheid voor nodig want dan durf je jouw ‘foute’ gedrag toe te geven. Zo krijgen jouw gevoelens, maar ook die van je kind de ruimte en kan jij je verantwoordelijkheid pakken als ouder. Raak dus niet in paniek als je kind niet doet wat jij wilt. Dat kan dus door op tijd te voelen wat diep van binnen jouw behoefte is. Als je deze tijdig voelt, zul je niet meer uit je slof schieten richting je kind en hoef je dus ook geen sorry te zeggen. In plaats daarvan zie en hoor jij jou kind doordat er ook ruimte is voor hun behoefte. Dit is een belangrijke basisvaardigheid van ouders die zorgen voor een levenslange goede relatie met jouw kind. Deze vaardigheid kun je leren in de online training: Hoe luistert mijn kind weer. Hierin leer je hoe je escalaties in huis kunt voorkomen en jij niet meer sorry hoeft te zeggen omdat je je schuldig voelt maar het fijn is samen met je kind doordat er geluisterd wordt.

 

Over mij

In deze blogs schrijf ik hoe ik rust heb gevonden en mijn leven als moeder een stuk leuker en gemakkelijker heb gemaakt. Ik wil jou graag inspireren om ook ‘Van overleven naar écht leven te gaan’ zodat jij ook een relaxte moeder kunt zijn die voluit geniet van de kind(eren) en het ouderschap.

Gerelateerde artikelen

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken?

Op het ene moment zijn je kind(eren) leuk aan het spelen en op het andere moment zitten ze ineens ruzie te maken. En natuurlijk juist op het moment dat jij even iets voor jezelf aan het doen bent. Kunnen ze dan ook nooit eens rustig spelen? Wat moet je nu doen zodat ze weer rustig verder gaan spelen en jij je dingen verder kunt afmaken? Wat doe je als je kinderen steeds ruzie maken en hoe stop je het?

lees verder
Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Waarom is je kind loslaten zo moeilijk?

Het ouderschap is een reis van liefde en loslaten. Jij als ouder voelt diepe liefde voor je kind maar ervaart ook moeilijkheden bij het loslaten. Dit komt voort uit verantwoordelijkheidsgevoel en de diepgewortelde liefdesband. Het is essentieel voor jou als ouder om te leren loslaten zowel voor je eigen groeiproces als dat voor je kind. Want je kind loslaten is geen verlies van liefde, maar een ruimte scheppen voor persoonlijke groei en zelf zorg, wat zowel ouders als kinderen ten goede komt. In deze blog een aantal tips om met de uitdagingen van jouw kind loslaten om te gaan.

lees verder
Wat is intuïtief ouderschap?

Wat is intuïtief ouderschap?

Intuïtief ouderschap bied een andere kijk op het ouderschap die aansluit bij de huidige behoeftes van ouders en kinderen. Intuïtief ouderschap begint dan ook steeds meer aandacht en populariteit te krijgen in vergelijking met de traditionele opvoedingsmethoden. Wat is intuïtief ouderschap eigenlijk en wat maakt intuïtief ouderschap nou zo populair?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GRATIS mini masterclass 'Van overleven naar écht leven als moeder'

In 10 minuten weet jij hoe jij vanuit rust en vertrouwen als moeder 'alle ballen hoog kan houden'en kunt leven zonder opvoedstress.

Direct te bekijken en 10 concrete stappen en tips zodat jij ontspannen kunt leven en voluit kunt genieten van het ouderschap

Check direct je mailbox (ook de spam) om direct de masterclass te bekijken

Tweet
Share
Share
Pin