Schuldgevoel als moeder, hoe kom je ervan af?
Herken je dat gevoel dat je zo iets hebt van had ik het maar niet of juist wel gedaan en dat je je schuldig voelt over iets? We kunnen ons heel lang schuldig voelen over relatief kleine dingen in ons leven. Zo voel je je vast wel eens schuldig als je je ouders of een vriendin al veel te lang niet hebt gezien, liever op de bank hangt i.p.v naar de sportschool gaat, een afspraak hebt afgezegd omdat je eigenlijk geen zin had, je partner met de kinderen thuis laat terwijl jij wat voor jezelf gaat doen. Uren kunnen we malen over dingen die wél gedaan hebben of juist niet.
We kennen dat nare schuldgevoel allemaal wel nietwaar? Je hebt spijt dat je iets op een bepaalde manier hebt gedaan of gezegd en had dat liever anders willen doen. Als het goed is, ebt dat gevoel al gauw weer weg, maar bij sommige mensen niet. Die worden continue geplaagd met het onaangename gevoel over een bepaalde actie die je wel of niet hebt gedaan. Hoe komen we toch aan dat nare schuldgevoel en wat is eraan te doen?
Schuldgevoel als je denkt dat je iets niet goed hebt gedaan… Inmiddels ben ik ook weer terug van vakantie maar, tijdens mijn vakantie had ik contact met een klant van mij. Ik kwam via social media erachter dat ze een nieuwe baan had, hiervoor wilde ik haar vanuit oprechte interesse feliciteren. Echter na enig contact vertelde ze dat het eigenlijk helemaal niet zo goed ging en ze graag even wilde bellen. Ik vertelde dat ik op vakantie was en gelijk gaf ze aan dat ze zich wel schuldig voelt dat ze mij opzadelt met haar “ellende” in mijn vakantie zoals ze zelf zei. Hoezo schuldgevoel?? Ik maak toch zelf de keuze om in mijn vakantie te bellen? Ik kan daar zelf ja of nee tegen zeggen. Voor mij voelt het goed om er op het moment dat ze het nodig heeft er voor haar te zijn, ook al heb ik vakantie. Een ander voelt zich al snel bezwaart terwijl iedereen zijn keuze mag maken wat op dat moment goed voelt. Ik had haar toch maar even gebeld waarna het direct een stuk beter ging. Ze gaf toe dat ze toch wel blij was dat ze contact had opgenomen ook al was ik met vakantie.
Doe jij ook weleens iets waarvan je achteraf denkt oei dat heb ik vast fout gedaan? Dat had ik beter niet kunnen doen. Dat voelt misschien als falen, dat je beter anders had kunnen handelen op dat moment. Waar komt dat schuldgevoel dan toch vandaan?
Schuldgevoel vanuit je opvoeding
Schuldgevoel wordt ons van jongs af aan ‘aangepraat’. Voorbeelden: als je niet beter je best doet op school, is het jouw eigen schuld als je blijft zitten. Zie je niet dat ik er de hele dag voor je klaar ben en jij bent nog te beroerd om je speelgoed op te ruimen? Schuldgevoel is de basis voor manipulatie. Vanuit opvoeding kun je te maken hebben gehad met het ontwikkelen van schuldgevoelens. Je ouders hebben dat ingezet om iets van jou gedaan te krijgen. En bedankt pa en ma zul je nu misschien denken. Ik zit nu hierdoor met een eeuwig schuldgevoel. Je ouders hebben het niet verkeerd gedaan, ze deden het juist omdat ze het beste met je voor hebben. Alleen de manier waarop, kan een later schuldgevoel ontwikkelen. Hoe praat jij tegen je kinderen als je iets van ze gedaan wilt hebben?
Schuldgevoel door jezelf opgelegd
Je bent kind en komt moe thuis van school en hebt behoefte om even uit te rusten op de bank. Je trekt je schoenen en jas uit en gaat op de bank liggen. Je vader komt 5 minuten later thuis, ziet je liggen op de bank en zegt: “Wat lig je daar nu te luieren? Het gras is al twee weken niet gemaaid en het is jouw taak! Ga eens even het grasmaaien!” Deze opmerkingen geven jou, als kind, het gevoel dat je lui bent en daarnaast krijg je het idee dat je niet mag luisteren naar je eigen behoefte om uit te rusten, maar dat je gelijk door moet en het gras moet maaien. Aangezien je als kind een grote waarde hecht aan de mening van je vader (lees: ouders, opvoeders, leraren, mensen met aanzien) en het onprettig vindt wanneer hij je geïrriteerd/boos aanspreekt kun jij je schuldig gaan voelen dat hij zich nu zo voelt. Immers was het gevoel van “schuld” zo pijnlijk dat jij liever hetgeen deed wat van je werd gevraagd, om het (verwachte) schuldgevoel weg te houden, dan te luisteren naar je eigen behoeftes.
Schuldgevoel kan ook door jezelf worden opgelegd, dat heeft vaak te maken met je normen- en waarden patroon. Iemand zei: ‘ik voel me schuldig dat ik de hele middag in de tuin heb gezeten’. Wat daarachter zit is de overtuiging dat er gewerkt moet worden. Ook dit is iets wat je van vroeger uit hebt meegekregen, je mag niet stil zitten, er moet gewerkt worden. Wat heb jij van vroeger uit meegekregen wat jouw schuldgevoel opwekt?
Goed nieuws, schuldgevoel heeft ook een functie
Schuldgevoel heeft wel een functie anders bestond het niet. Schuldgevoel zorgt ervoor dat je rekening blijft houden met je omgeving. Jij mag wel lekker met vriendinnen op stap en je partner niet, wat je een schuldgevoel geeft dat je het gevoel hebt dat je hem dingen ontneemt. Je krijgt bijna medelijden met hem en zoekt constant een bevestiging of het wel goed is dat je weg gaat. Schuldgevoel belemmert je dus om richting te geven aan je eigen behoefte. Want ja, je hebt toch echt behoefte aan de Me-time maar door dat schuldgevoel kan je er toch minder van genieten.
Verken jouw schuldgevoel
Schuldgevoelens zijn er juist om jou te laten weten dat er iets niet klopt. Een schuldgevoel brengt je bij je drijfveren en behoeften. Ze vertellen iets over je verlangens en helpen je bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Blijf er vooral niet in hangen maar benut ze. Maar als je te veel schuldig voelt werkt het juist tegen je; je praat jezelf de put in en blijft piekeren en je rot voelen. Waardoor er alleen maar minder terecht komt van wat je zou willen. Krijg rust in je hoofd en kom van dat eeuwige schuldgevoel af. Dit kan alleen door eens naar dat schuldgevoel bij jezelf te kijken. Waarvan wilt het schuldgevoel jouw bewust maken en hoe kom je er nou eens vanaf?
Wil jij eens samen kijken waar jouw schuldgevoel vandaan komt en hoe je ervan af komt? Ik kijk graag met je mee tijdens een GRATIS Spiegel gesprek.
0 Reacties